Πυρά ακούστηκαν σήμερα σε προάστιο της Δαμασκού, ενώ συνεχίζονται τα επεισόδια στην πόλη Μπανιάς, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, όπου επενέβη ο στρατός το Σάββατο για να καταστείλει το κίνημα αμφισβήτησης του καθεστώτος, δήλωσαν στελέχη οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην Μουανταμίγια, προάστιο της δυτικής Δαμασκού, «ακούστηκαν πυρά το πρωί, ενώ οι τηλεφωνικές επικοινωνίες διακόπηκαν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αγωνιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα «ο δρόμος που συνδέει το προάστιο με την πρωτεύουσα έχει αποκλειστεί».

Στο μεταξύ στην παραθαλάσσια πόλη Μπανιάς των περίπου 50.000 κατοίκων «συνεχίστηκαν οι έρευνες σε σπίτια στην διάρκεια της νύχτας (της Κυριακής) και το πρωί. Άρματα μάχης συνεχίζουν να βρίσκονται στην πόλη», δήλωσε ο Ραμί Άμπντελ Ραχμάν, πρόεδρος του συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες συνεχίζουν να έχουν διακοπεί», πρόσθεσε. Οι συλλήψεις στην Μπανιάς «ξεπέρασαν τα 300 άτομα», είπε ο Άμπντελ Ραχμάν.

Ηγετικά στελέχη του κινήματος αμφισβήτησης, περιλαμβανομένων του σεΐχη Άνας αλ Αϊρούτ, που θεωρείται ηγετικό στέλεχός του, και του Μπασάμ Σαχιούνι, συνελήφθησαν το απόγευμα της Κυριακής από άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας στην πόλη, είπαν μέλη του κινήματος.

Ο Σαχιούνι συνελήφθη ενώ βρισκόταν με τον πατέρα και τις αδελφές του, πρόσθεσε ο Άμπντελ Ραχμάν. Οι ιδιοκτήτες Ίντερνετ καφέ συνελήφθησαν επίσης στην Μπανιάς, «που είναι απομονωμένη από τον έξω κόσμο», σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο Ραχμάν είχε ανακοινώσει ότι οι αρχές επρόκειτο να απελευθερώσουν σήμερα τους συλληφθέντες που είναι άνω των 40 ετών. Δεν διευκρίνισε εάν σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ηγέτες του κινήματος αμφισβήτησης του καθεστώτος.

«Εκατοντάδες γυναίκες, αψηφώντας τους πράκτορες της ασφάλειας και του στρατού, βγήκαν στον δρόμο για να απαιτήσουν την απελευθέρωση και των υπολοίπων κρατουμένων», πρόσθεσε.
TAGS