Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι προσήλθε στο δικαστήριο του Μιλάνου για να απολογηθεί σχετικά με τις κατηγορίες για δωροδοκία του Βρετανού δικηγόρου Ντέϊβιντ Μιλς. Συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους, επωφελούμενος μιας διακοπής της δικάσιμου, ο Μπερλουσκόνι αναφέρθηκε με εγκωμιαστικό τόνο στους δικαστικούς που έχασαν την ζωή τους κατά την περίοδο της τρομοκρατίας.

«Υπάρχουν άξιοι δικαστικοί που έπεσαν θύματα των Ερυθρών Ταξιαρχιών. Πρόκειται για σχεδόν ηρωικά πρόσωπα, ή μάλλον, ξεκάθαρα ηρωικά, προς τα οποία πρέπει να δείχνουμε τον μεγαλύτερο δυνατό σεβασμό και όλη μας την ευγνωμοσύνη», δήλωσε ο Μπερλουσκόνι.

Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στην σημερινή του σχέση με τους εκπροσώπους του δικαστηρίου του Μιλάνου, αλλάζοντας ριζικά τόνο και διάθεση: «μου απήγγειλαν αβάσιμες κατηγορίες είκοσι τέσσερις φορές, χρησιμοποιώντας, κατά την άποψή μου, το Δίκαιο ως όπλο κατά του προσώπου μου, διότι με θεωρούν πολιτικό αντίπαλο», υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ζήτησε μάλιστα να συσταθεί ειδική εξεταστική επιτροπή του ιταλικού κοινοβουλίου που να ασχοληθεί με το όλο θέμα.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση για την οποία προσήλθε στο δικαστήριο, ο πρωθυπουργός, που είναι γνωστός και ως «μίστερ τιβί» μοίρασε στους δημοσιογράφους αποσπάσματα της συνέντευξής του στον Ιταλό τηλεπαρουσιαστή Μπρούνο Βέσπα, στην οποία υπογραμμίζει: «ο Ντέϊβιντ Μιλς ήταν ένας από τους πολλούς δικηγόρους τους οποίους ο όμιλος Φίνινβεστ είχε χρησιμοποιήσει περιστασιακά στο εξωτερικό. Δεν θυμάμαι να τον γνώρισα προσωπικά».

Αίσθηση προκάλεσε, τέλος, η βίαιη απομάκρυνση ενός δικηγόρου που, την στιγμή άφιξης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αμφισβήτησε τις μεθόδους και την προβληματική λειτουργία της ιταλικής δικαιοσύνης.


Χθες, η ίδια τακτική, είχε ακολουθηθεί κατά την διάρκεια ομιλίας του Μπερλουσκόνι σε συνεδριακό κέντρο του Μιλάνου, όταν ένας ηλικιωμένος είχε διακόψει τον Ιταλό πρωθυπουργό, φωνάζοντας ότι «η κυβέρνηση του δεν έκανε τίποτα για τις συντάξεις».