Δύτες της ιταλικής ακτοφυλακής περισυνέλεξαν σήμερα τις σορούς τριών λαθρομεταναστών, οι οποίοι επέβαιναν σε σκάφος με πρόσφυγες που είχε αποπλεύσει από τη Λιβύη και είχε προσαράξει κοντά στη μικροσκοπική νήσο Λαμπεντούζα. Οι σοροί ανασύρθηκαν από το ναυάγιο του σκάφους, το οποίο μετέφερε περί τους 500 επιβάτες και του οποίου έσπασε το πηδάλιο ενώ ρυμουλκείτο προς τον λιμένα της Λαμπεντούζα χθες.

Πολλοί από τους επιβαίνοντες πήδηξαν στο νερό, ενώ οι άνδρες της ακτοφυλακής, της οικονομικής αστυνομίας και πολλοί εθελοντές έσπευσαν να διασώσουν πολυάριθμους ναυαγούς.

Αργότερα σήμερα, περίπου 1.300 μετανάστες,περιλαμβανομένων και επιζώντων της χθεσινής προσάραξης,έχει προγραμματισθεί να μεταφερθούν με πορθμείο από τη Λαμπεντούζα σε κέντρο υποδοχής στη Σικελία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι δήλωσε πως οι μετανάστες είναι άνθρωποι που διέφυγαν από τη Λιβύη λόγω του πολέμου και συνεπώς δεν υπάρχει περίπτωση να επαναπατρισθούν.

Μετά το χθεσινό συμβάν, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Σεσίλια Μάλμστρομ κάλεσε να αναληφθεί «συντονισμένη δράση» από τα κράτη μέλη για να καταστεί δυνατή η μεταφορά και η μετεγκατάσταση των προσφύγουν που χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Οι υπουργοί Εσωτερικών πρόκειται να συζητήσουν το θέμα της μετανάστευσης--και της εξαναγκασμένης αποδημίας των προσφύγων, όπως και του ακανθώδους ζητήματος των οικονομικών μεταναστών--σε σύνοδό τους αύριο στις Βρυξέλλες.