Το Ισραήλ θα πρέπει να παραλάβει τα πρώτα πολεμικά του αεροσκάφη F-35, που θεωρούνται ως «προπύργιο» εναντίον του εχθρού του Ιράν, από τις ΗΠΑ το 2018, λόγω καθυστερήσεων στην παραγωγή, γράφει σήμερα η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz. Όμως, η ίδια πηγή αναφέρει ότι το Ισραήλ είναι απίθανο να αγοράσει αεροσκάφη από ανταγωνιστή αμερικανό κατασκευαστή για να καλύψει το κενό.

Το Ισραήλ αγόρασε περίπου 20 «αόρατα» για τα ραντάρ αεροσκάφη F-35 της Lockheed Martin Corp, μαζί με τον σχετικό εξοπλισμό, στην τιμή των 2,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων το περασμένο έτος, λέγοντας ότι η παράδοση τους θα ξεκινήσει το 2016 ή 2017.

Ο προγραμματισμός και οι μεταβολές στον προϋπολογισμό ενδέχεται να προκάλεσαν την αναβολή της παράδοσης κατά ένα έτος, προσθέτει η Χααρέτζ, η οποία επικαλείται τον Εχούντ Σάνι, γενικό διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, απορρίπτει την αναβολή.

«Δεν είμαι νευρικός για αυτό», δήλωσε ο Σάνι, προσθέτοντας ότι το βλέπει ως ένα ευεργέτημα για το Ισραήλ για να ενσωματώσει δικά του προϊόντα ηλεκτρονικού πολέμου, επικοινωνιών και άλλων συστημάτων υψηλής τεχνολογίας στο F-35, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως Joint Strike Fighter.

«Αυτό μπορεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά μας. Τάσσομαι υπέρ ενός αεροσκάφους με όσο το δυνατόν περισσότερα συστήματα κατασκευασμένα από το Ισραήλ», δήλωσε.