Αυξάνεται η χρήση κοκαΐνης στην Ευρώπη και πλέον μπορεί να συγκριθεί με τα επίπεδα των ΗΠΑ. Η αγορά κοκαΐνης της Ευρώπης παρουσιάζει σημαντική μεγέθυνση, με τζίρο περίπου 33 δισεκατομμύρια δολάρια και πλησιάζει τα 37 δισεκατομμύρια της αγοράς των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα από το Παρίσι ο διευθυντής του γραφείου του ΟΗΕ κατά των ναρκωτικών και του εγκλήματος (ONUDC) Γιούρι Φεντότοφ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Φεντότοφ, που βρίσκεται στη Γαλλία για να συμμετάσχει αύριο Τρίτη στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ομάδας των 8 (G8) για την καταπολέμηση «των εγκληματικών οργανώσεων», διευκρίνισε ότι «στη διάρκεια των δέκα τελευταίων ετών η κατανάλωση κοκαΐνης στη Γαλλία τετραπλασιάστηκε».

«Η άλλοτε μεγαλύτερη αμερικανική αγορά έχει σήμερα εξισωθεί» με την ευρωπαϊκή, επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον Φεντότοφ η παγκόσμια αγορά ναρκωτικών έχει ετήσια έσοδα 320 δισεκατομμυρίων δολαρίων. "Πρόκειται για το τριακοστό μεγαλύτερο ΑΕΠ του κόσμου", υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στα δρομολόγια της κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική προς την Ευρώπη μέσω της δυτικής Αφρικής, ο διευθυντής του ONUDC εξέφρασε «τις έντονες υποψίες του» ότι στη διακίνησε εμπλέκεται η Αλ Κάιντα του ισλαμικού Μάγρεμπ (Aqmi).

«Δεν έχω αποδείξεις για την εμπλοκή της, όμως έχουμε σοβαρές υποψίες για την ύπαρξη δεσμών μεταξύ της διακίνησης ναρκωτικών και της τρομοκρατίας. Η διακίνηση ναρκωτικών αποφέρει κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων και έχουμε καλούς λόγους να πιστεύουμε ότι, όπως στην περίπτωση του Αφγανιστάν με την ηρωίνη, η Aqmi χρηματοδοτεί τις δραστηριότητές της μέσω της διακίνησης ναρκωτικών», τόνισε ο διεθυντής του ONUDC.

Σύμφωνα με τον ONUDC το 2009 περίπου 21 τόνοι κοκαΐνης με κατεύθυνση τη δυτική Ευρώπη πέρασαν από τη δυτική Αφρική.

Σε μία έκθεση του ο ONUDC αναφέρει ότι οι κατασχέσεις ναρκωτικών στην Ευρώπη είχαν φτάσει το 2006 τους 121 τόνους, προτού το 2009 πέσουν στους 53.