Ο υπουργός Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ, απέκλεισε το ενδεχόμενο να προμηθεύσει η Γαλλία όπλα στους αντάρτες, εκφράζοντας «μεγάλη έκπληξη» για τους ισχυρισμούς της λιβυκής αντιπολίτευσης, ότι η Ιταλία θα της παράσχει όπλα. «Δεν είναι πρόθεση της γαλλικής κυβέρνησης να δώσει όπλα σε οποιονδήποτε αυτή τη στιγμή» στη Λιβύη, δήλωσε ο Λονγκέ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Βρετανό ομόλογό του Λίαμ Φοξ.

Ο Γάλλος υπουργός, ο οποίος επισκέφθηκε για λίγες ώρες το Λονδίνο, εξέφρασε επίσης τη «μεγάλη έκπληξη» του για τις δηλώσεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (CNT), πολιτικό όργανο της λιβυκής εξέγερσης, στο μέτρο που ισχύει το εμπάργκο όπλων για τη Λιβύη το οποίο επέβαλε ο ΟΗΕ.

Το Σάββατο, το CNT ανακοίνωσε ότι η Ιταλία, έχει δεχτεί να παράσχει όπλα «πολύ σύντομα» για να το βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις που είναι πιστές στον ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Δεν υπήρξαν επίσημα σχόλια από τη Ρώμη, αλλά πηγές του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισαν ότι η Ιταλία θα παράσχει "υλικό αυτοάμυνας" στους αντάρτες, αλλά όχι επιθετικά όπλα.

Ερωτηθείς εξάλλου για ένα ενδεχόμενο τέλμα στη Λιβύη, όπου το ΝΑΤΟ έχει τη διοίκηση για τους βομβαρδισμούς από τα τέλη Μαρτίου, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας έκρινε ότι η εναλλακτική λύση εναπόκειται στον συνταγματάρχη Καντάφι. "Η διάρκεια (της σύγκρουσης), εξαρτάται πραγματικά από την απόφασή του" να εγκαταλείψει την εξουσία ή όχι, σημείωσε.

Οι Φοξ και Λονγκέ αντάλλαξαν, επίσης, τα έγγραφα της επικύρωσης μιας γαλλοβρετανικής συνθήκης συνεργασίας σε θέματα άμυνας, που υπεγράφη στις 2 Νοεμβρίου από το Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και το βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Η συμφωνία, που ισχύει σήμερα, προβλέπει κυρίως τη δημιουργία μιας «κοινής εκστρατευτικής δύναμης» πολλών χιλιάδων ανδρών και την προσομοίωση από τις δύο χώρες του πυρηνικού οπλοστασίου τους σε ένα εργαστήριο που βρίσκεται στη Ντιζόν της Γαλλίας (ανατολικά).

 

Την ίδια στιγμή πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν σήμερα «στρατιωτικούς στόχους και στόχους αμάχων» στην πόλη Μιζουράτα, η οποία ελέγχεται από τους αντικαθεστωτικούς, στη δυτική Λιβύη και τη γειτονική πόλη Ζλιτάν.

Η πληροφορία αυτή δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, ενώ αναφέρεται ότι οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν αρκετές απώλειες και μερικές ζημιές, προσέθεσε η κρατική τηλεόραση χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.