Η Βοσνία αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση από το τέλος το πολέμου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας για τη χώρα μιλώντας σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η χώρα εξακολουθεί να είναι χωρίς κυβέρνηση επί επτά μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές και οι πολιτικοί ηγέτες στο σερβικό τμήμα της χώρας, τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, συνεχίζουν να συνηγορούν υπέρ της διάλυσης, δήλωσε ο Βαλεντίν Ινζκο.

Οι βοσνιακοί θεσμοί παραμένουν μη ενεργοί, οι μεταρρυθμίσεις έχουν παγώσει οδηγώντας την προοπτική της χώρας προς την Ευρώπη και την Ατλαντική Συμμαχία στο σημείο μηδέν, ανέφερε ο αυστριακός διπλωμάτης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίρολαντ Ντόντικ έχει δηλώσει ότι η Βοσνία δεν πρόκειται να επιβιώσει ως πολυεθνικό κράτος που περιλαμβάνει Μουσουλμάνους, Σέρβους και Κροάτες.

Ο βοσνιακός πόλεμος (1992-95) που στοίχισε τη ζωή σε εκατό χιλιάδες πολίτες οδήγησε σε εθνικό διαμελισμό γεγονός που αύξησε τις δυσκολίες καθώς οι «οντότητες», από τη μία οι Σέρβοι και από την άλλη οι Μουσουλμάνοι και οι Κροάτες έχουν αυξημένες εξουσίες στο μοίρασμα των νομοθετικών, εκτελεστικών και δικαστικών θεσμών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε μεταρρυθμίσεις το 2009 με στόχο αφ' ενός να μεταφερθούν κάποιες εξουσίες από τις εθνικές οντότητες στην κεντρική εξουσία, και αφ' ετέρου να υπάρξει στην πορεία ένα βιώσιμο κράτος που να μπορεί να προχωρήσει, πρόταση που απορρίφθηκε από την βοσνιακή πλευρά.