Δίχως τέλος η βία στη Συρία. Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν τη Δευτέρα στη Δαμασκό και τη Μπανιάς. Οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε πολυάριθμες συλλήψεις και διέλυσαν με βία τις διαδηλώσεις. Σήμερα, σε όλη τη χώρα οργανώνονται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της "Τρίτης για την αλληλεγγύη προς τους κρατούμενους". Από σήμερα η Ε.Ε. υιοθετεί το εμπάργκο όπλων κατά της χώρας και περιορισμούς στις άδειες εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία 13 Σύρων που θεωρούνται υπεύθυνοι για την καταστολή. Πρώτος στον κατάλογο των 13, στον οποίο δεν περιλαμβάνεται ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ, εμφανίζεται ο αδελφός του Μάχερ αλ Ασαντ, διοικητής μεραρχίας του συριακού στρατού και κύριος υπεύθυνος για την καταστολή του κινήματος.

Χθες το βράδυ, περί τα 200 άτομα διαδήλωσαν στο κέντρο της Δαμασκού ζητώντας την άρση της κατάστασης πολιορκίας των συριακών πόλεων. Οι διαδηλωτές , που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αρνούς, έψαλλαν τον εθνικό ύμνο. Πολλοί συνελήφθησαν, ανάμεσά τους και ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Άμαρ Νταγιούμπ και ο γιατρός Τζαλάλ Νοφάλ.

Στην παραλιακή πόλη Μπανιάς, εκατοντάδες γυναίκες διαδήλωσαν ζητώντας την απελευθέρωση των συγγενών τους αψηφώντας τις δυνάμεις ασφαλείας και κατευθύνθηκαν προς τα σημεία ελέγχου όπου την προηγουμένη κατά την καταστολή των διαδηλώσεωνσκοτώθηκαν έξι άνθρωποι.

Από το Λονδίνο, ο πρόεδρος του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν δήλωσε: "Χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν από τις στρατιωτικές δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας σε στάδιο της πόλης για ανάκριση, όπου ξυλοκοπήθηκαν. Περισσότεροι από τετρακόσιοι παραμένουν κρατούμενοι", είπε.

Οι επικεφαλής της εξέγερσης , ανάμεσά τους ο σεΐχης Ανας αλ-Αϊρούτ, που θεωρείται ηγέτης του κινήματος διαμαρτυρίας, και ο Μπασάμ Σαχιούνι, συνελήφθησαν το βράδυ της Κυριακής. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων πληροφορικής που πωλούν εξοπλισμό για σύνδεση με το Ιντερνετ συνελήφθησαν επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του παρατηρητηρίου.

Άρματα μάχης παραμένουν στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης και στις νότιες συνοικίες και "η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί", είπε.

Δυτικά της Δαμασκού, η Μουανταμίγια παραμένει περικυκλωμένη από τον στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας, η Χομς είναι επίσης περικυκλωμένη από τον στρατό, όπου τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τη νύκτα. Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένα παιδί 12 ετών σκοτώθηκαν στην πόλη την Κυριακή.

Παρά τη βάναυση καταστολή, η σελίδα "Syrian Revolution 2011" στο Facebook προειδοποιεί ότι "οι διαδηλώσεις θα συνεχισθούν καθημερινά", καλώντας σε μία "Τρίτη αλληλεγγύης με τους κρατουμένους συνειδήσεως στις φυλακές του εγκληματικού συριακού καθεστώτος".

Ωστόσο σε συνέντευξή της στους New York Times, η Μπουτάινα Σααμπάν, σύμβουλος του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ δήλωσε ότι τα χειρότερα της εξέγερσης έχουν περάσει και "βρίσκονται πίσω μας".

Οι συριακές αρχές έχουν υποσχεθεί την εφαρμογή δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, κυρίως την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, την εισαγωγή νομοθεσίας για τον πλουραλισμό και τη φιλελευθεροποίηση των μέσων ενημέρωσης, αλλά συνεχίζουν την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων, που δηλώνουν ότι ενορχηστρώνονται από το εξωτερικό.

Από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας στα μέσα Μαρτίου, 600-700 έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 8.000 έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με στοιχεία μη κυβερνητικών οργανώσεων.