Η εφημερίδα al-Watan, η οποία ανήκει σ' έναν επιχειρηματία που πρόσκειται στο καθεστώς της Συρίας, γράφει σήμερα ότι μια δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, η Ντόροθι Πάρβεζ, η οποία είχε συλληφθεί, σύμφωνα με όσα είχε μεταδώσει το κανάλι την 29η Απριλίου, έφυγε από τη χώρα την 1η Μαΐου. «Η δημοσιογράφος Ντόροθι Πάρβεζ, 39 ετών, έφυγε από τη Συρία την 1η Μαΐου χωρίς να δηλώσει τον προορισμό της», ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη μια καλά πληροφορημένη συριακή πηγή.

Η αμερικανο-καναδο-ιρανή δημοσιογράφος «εγκατέλειψε τη Συρία μετά τη σύλληψή της κατά την είσοδό της στη χώρα με τουριστική θεώρηση εισόδου στη Συρία με την πρόθεση να καλύψει» τις διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Αντιμέτωπη με την άρνηση (των αρχών) να της επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα η δημοσιογράφος ζήτησε από τις αρχές να της επιτρέψουν να εγκαταλείψει τη Συρία και αναχώρησε την Κυριακή 1η Μαΐου», σύμφωνα με την πηγή της αλ Ουάταν.

H ιστοσελίδα, πάντως του αραβικού δικτύου έχει ακόμα δημοσιευμένη την ανάρτηση-έκκληση για την απελευθέρωση της δημοσιογράφου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ανακοινώσει την Παρασκευή ότι αναζητούσαν ένα τρόπο να έλθουν σε επαφή διαμέσου της διπλωματικής οδού με την Πάρβεζ, η οποία εντάχθηκε στο Al Jazeera το 2010 για να εργαστεί στην αγγλόφωνη υπηρεσία του καναλιού του Κατάρ. Επίσης το δίκτυο είχε ζητήσει την περασμένη εβδομάδα την απελευθέρωση της δημοσιογράφου εκτιμώντας ότι είχε συλληφθεί αμέσως μετά την άφιξή της στην Δαμασκό.

Το Al Jazeera επικρίνεται από το καθεστώς της Συρίας για την κάλυψή του όσον αφορά την λαϊκή εξέγερση στη χώρα, που η Δαμασκός θεωρεί υπερβολική. Επίσημα ΜΜΕ της Συρίας κατηγορούν συχνά δορυφορικά δίκτυα, ειδικά το Al Jazeera, το Al Arabiya, το BBC και το France 24 ότι μεταδίδουν «χαλκευμένες» πληροφορίες και εικόνες χωρίς να ελέγχουν τις πηγές τους.