Ο βομβαρδισμός της Τρίπολης από συμμαχικά αεροπλάνα δε συνιστά κλιμάκωση των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, αλλά πραγματοποιήθηκε με στόχο την καταστροφή της στρατιωτικής μηχανής του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Συμμαχίας. "Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την ίδια στρατηγική: μείωση στο μεγαλύτερο βαθμό της ικανότητας του καθεστώτος του Καντάφι να πλήξει αμάχους, όσο τα στρατεύματά του δεν επιστρέφουν στα στρατόπεδά τους", δήλωσε η επρόσωπος του ΝΑΤΟ Κάρμεν Ρομέρο.

Η Ατλαντική Συμμαχία ανέλαβε στα τέλη Μαρτίου τη διοίκηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του διεθνούς συνασπισμού, πραγματοποιώντας σε διάστημα δύο μηνών πάνω από 2.000 επιθέσεις με εντολή του ΟΗΕ, για να εμποδίσει τα πλήγματα των δυνάμεων του Καντάφι εναντίον των αμάχων.

"Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να επιτίθεται στα λιβυκά διοικητικά κέντρα και στα κέντρα ελέγχου, καθώς επίσης και σε όλες τις δομές που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο στρατός του Καντάφι", υπογράμμισε η Ρομέρο, αναφερόμενη στις χθεσινοβραδινές αεροπορικές επιδρομές κατά της Τρίπολης.

Λόγω της ασυνήθιστης βιαιότητας των βομβαρδισμών αυτών -οχτώ μέσα σε τρεις ώρες χθες το βράδυ, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου- θα μπορούσε να πιστέψει κανείς ότι το ΝΑΤΟ, για ν΄αποφύγει την αποτελμάτωση, στοχεύει πλέον την ίδια την καρδιά του καθεστώτος, πλήττοντας στόχους χωρίς να φοβάται αν θα σκοτωθούν πολιτικοί και στρατιωτικοί που εξακολουθούν να ανθίστανται.

Στην πραγματικότητα, διαβεβαίωσε η Ρομέρο, "έχουμε ήδη καταφέρει να εμποδίσουμε το καθεστώς να συγκεντρώσει στρατεύματα και όπλα για να εξαπολύσει επίθεση ευρείας κλίμακας και θα συνεχίσουμε την τακτική αυτή".

Οσον αφορά την κατάσταση στη Μιζουράτα, η οποία πολιορκείται και βομβαρδίζεται εδώ και πάνω από δυο μήνες από τις δυνάμεις του Καντάφι, παρά την επέμβαση του ΝΑΤΟ, η Ρομέρο τόνισε ότι η Συμμαχία παραμένει "αποφασισμένη να κάνει τα πάντα" για να προστατεύσει τους κατοίκους της.

Η Λιβύη κατηγόρησε σήμερα τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ ότι εξαπέλυσαν επίθεση στο κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην Τρίπολη και και σε άλλους στόχους.