Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) απέρριψε σήμερα την προσφυγή του πρώην επικεφαλής της Φόρμουλας Ένα (F1) Μαξ Μόσλεϊ που επεδίωκε να αναγκάσει τις εφημερίδες να προειδοποιούν αυτούς που αφορούν άρθρα και έρευνές τους για λεπτομέρειες της προσωπικής τους ζωής. Το δικαστήριο, το οποίο εδρεύει στο Στρασβούργο, αποφάνθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν υποχρεώνει τα ΜΜΕ να ενημερώνουν εκ των προτέρων ανθρώπους για τους οποίους δημοσιεύουν άρθρα.

Έκρινε επίσης ότι το γεγονός πως στο βρετανικό δίκαιο δεν υπάρχει διάταξη που να υποχρεώνει τα μέσα ενημέρωσης να πληροφορούν εκ των προτέρων τους ανθρώπους που γίνονται αντικείμενο δημοσιευμάτων, δεν αντιβαίνει τη Χάρτα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Μόσλεϊ, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) είχε προσφύγει στο ΕΔΑΔ μετά από ένα δημοσίευμα της ταμπλόιντ εφημερίδας News of the World το 2008, στο οποίο περιέχονταν φωτογραφίες που τον απεικόνιζαν να συναντάται με πόρνες και είχε τιτλοφορηθεί «Το αφεντικό της F1 έκανε άρρωστο Ναζιστικό όργιο με 5 πόρνες».

Δικαστήριο του Λονδίνου επιδίκασε ήδη αποζημίωση 60.000 λιρών για ηθική βλάβη καθώς αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί το πρωτοσέλιδο άρθρο και η δημοσίευση φωτογραφιών για τη συνάντησή του με τις πόρνες.

Η απόφαση δεν είναι τελεσίδικη καθώς ο Μόσλεϊ μπορεί να ασκήσει έφεση.