Την άποψη ότι το επικοινωνιακό χάος που συνόδευσε την είδηση περί μυστικής σύσκεψης για την Ελλάδα κατέστησε -με επώδυνο τρόπο- σαφές ότι πολλές χώρες δεν έχουν αντλήσει τα αναγκαία διδάγματα από την ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική κρίση, εκφράζει η βελγική εφημερίδα "De Standaard" σε ανάλυση με τίτλο «Οι αγορές έξω φρενών με τα ψέματα», υπέρτιτλο «Αποτυγχάνει η ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης» και υπότιτλο «Η τακτική των διαρροών και των διαψεύσεων αποτελεί την χειρότερη δυνατή σε συνθήκες κρίσης».

    Το δημοσίευμα ασκεί κριτική στον εκπρόσωπο τύπου του προέδρου του Eurogroup, ο οποίος διέψευδε κατηγορηματικά την Παρασκευή το βράδυ τις πληροφορίες που δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό Spiegel περί επικείμενης συνάντησης των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο με αντικείμενο τι μέλλει γενέσθαι με την Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες απέφευγαν να επιβεβαιώσουν ή διαψεύσουν τις σχετικές πληροφορίες.

    Κατά την εφημερίδα, η τακτική αυτή μυστικοπάθειας και κρυψίνοιας είναι ό,τι χειρότερο, καθώς μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές αναταράξεις στις αγορές, οι οποίες έχουν γίνει ιδιαίτερα ευάλωτες σε παρόμοιες πληροφορίες όπως μας έχει διδάξει και η εμπειρία με την ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική κρίση. Αποτέλεσμα της στάσης αυτής ήταν το ευρώ να γνωρίσει την μεγαλύτερη πτώση του έναντι του αμερικανικού δολαρίου τη χρονιά που διανύουμε. Και τούτο διότι όλοι συνήγαγαν ότι μια συνάντηση μεταξύ χωρών όπως η Ελλάδα, η Γερμανία, η Γαλλία , η Ιταλία και το Λουξεμβούργο που περιβάλλεται μάλιστα με τόση μυστικοπάθεια, δεν μπορεί παρά να σηματοδοτεί μια σοβαρή όσο και ανησυχητική εξέλιξη.

    Σε ό,τι αφορά τους λόγους που το γερμανικό περιοδικό Spiegel προχώρησε στη δημοσίευση των πληροφοριών περί πιθανής ελληνικής αποχώρησης από την ευρωζώνη, η εφημερίδα δεν αποκλείει ότι σε κάποια φάση των διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα έριξε προς στιγμήν στο τραπέζι την απειλή αποχώρησης από την ευρωζώνη, η οποία βέβαια θα ήταν δραματική όχι μόνο για την ίδια την Αθήνα αλλά και για την ευρωζώνη στο σύνολό της, στο βαθμό που θα συμπαρέσυρε όλες τις χώρες προς την κατάρρευση. Πρόκειται για απειλές που διατυπώνονται μέσα στην έξαψη των διαπραγματεύσεων αλλά δεν εξετάζονται στην πραγματικότητα σοβαρά από κανέναν, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

    Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις -εκτιμά η εφημερίδα- το γερμανικό περιοδικό συνέδεσε την ήδη γνωστή πληροφορία περί διεξαγωγής μιας μυστικής συνάντησης την Παρασκευή με αντικείμενο την Ελλάδα με την πιθανότητα αποχώρησης της τελευταίας από την ευρωζώνη, η οποία όμως δεν απασχόλησε τις εργασίες της συνάντησης. Καταλήγοντας, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι αυτό που πάντως έγινε αντιληπτό από τον ορυμαγδό των πληροφοριών των τελευταίων ημερών, είναι ότι η Αθήνα χρειάζεται επειγόντως επιπρόσθετη βοήθεια προκειμένου να μπορέσει να αναπνεύσει. Με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι προς το παρόν άγνωστο, προσθέτει.