Το Ευρωκοινοβούλιο ήρε σήμερα την ασυλία του ακροδεξιού μέλους του από τη Γαλλία Μπρυνό Γκολνίς, έπειτα από αγωγή που ασκήθηκε εναντίον του και αφορά «υποκίνηση φυλετικού μίσους» σχετικά με δηλώσεις που είχε διατυπώσει το 2008 κατά του Ισλάμ η πολιτική του ομάδα στο τοπικό συμβούλιο της περιφέρειας Ρον (Ροδανού)-Άλπεων. Η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο υπερψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας του Γκολνίς, εκτιμώντας πως τα γεγονότα που αποδίδονται στον Γκολνίς δεν συνάδουν με τις πολιτικές του δραστηριότητες ως ευρωβουλευτού, αλλά έχουν να κάνουν αποκλειστικώς «με δραστηριότητές του σε επίπεδο μόνον περιφερειακό και τοπικό».

Η υπόθεση αφορά ένα ανακοινωθέν Τύπου, που είχε δημοσιευθεί τον Οκτώβριο του 2008 στην ιστοσελίδα της ομάδος του Εθνικού Μετώπου (FN) στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ρον(Ροδανού)-Άλπεων, στην οποία προΐσταται ο Γκολνίς. Το κείμενο ξιφουλκούσε κατά της «εισβολής στην πατρίδα μας και της καταστροφής του πολιτισμού και των αξιών μας» από το Ισλάμ.

 Η Διεθνής Ένωση κατά του Ρατσισμού και του Αντισημιτισμού (Licra) κατέθεσε αγωγή και αίτημα για διεξαγωγή ερευνών κατά αγνώστου το 2009 αμέσως μετά τη δημοσίευση αυτού του κειμένου. Εντούτοις ο Γκολνίς είχε αρνηθεί να καταθέσει έπειτα από την κλήση του από τις δικαστικές, επικαλούμενος την ασυλία που τον περιβάλλει το αξίωμα του ευρωβουλευτού.

Ο Γκολνίς, μαχητικό στέλεχος του FN, είχε εκλεγεί στο Ευρωκοινοβούλιο το 1989. Το 2005 ήρθη η κοινοβουλευτική του ασυλία λόγω της δίωξής του από τη γαλλική δικαιοσύνη για άρνηση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Για το αδίκημα τούτο καταδικάσθηκε σε τρίμηνη φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 5.000 ευρώ, αλλά η πρωτόδικη απόφαση ακυρώθηκε από το Εφετείο τον Ιούνιο του 2009.
TAGS