Την 63η επέτειο από την ίδρυσή του γιόρτασε σήμερα το Ισραήλ την ώρα που χιλιάδες Άραβες κάτοικοι και Παλαιστίνιοι θυμήθηκαν τη δική τους "Νάκμπα", που στα αραβικά σημαίνει "καταστροφή", την οποία αντιπροσωπεύει στα μάτια τους η δημιουργία τους εβραϊκού κράτους.

    Με την "Ημέρα της Ανεξαρτησίας" γιορτάζεται κάθε χρόνιο, σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο, η ίδρυση του κράτους στις 14 Μαΐου του 1948 στο Τελ Αβίβ.

    Οι Ισραηλινοί Άραβες και οι Παλαιστίνιοι τιμούν την "Νάκμπα" στις 15 Μαΐου, ημέρα της επετείου της λήξης της βρετανικής εντολής στην Παλαιστίνη στις15 Μαΐου του 1948.

    Η εθνική εορτή του Ισραήλ, η οποία συνοδεύεται από εναέρια και θαλάσσια παρέλαση, ξεκίνησε χθες Δευτέρα στο όρος Χερτζλ στη δυτική Ιερουσαλήμ, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλων πολιτικών.

    Στο βόρειο Ισραήλ, χιλιάδες ισραηλινοί Άραβες, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και ορισμένοι τα κλειδιά των σπιτιών τους που καταστράφηκαν, γιόρτασαν το" Νάκμπα" και επισκέφθηκαν δύο χωριά που καταστράφηκαν το 1948 από εβραϊκές δυνάμεις.

    Η διαδήλωση, που εγκρίθηκε από την αστυνομία, ολοκληρώθηκε χωρίς ταραχές.

    Κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1948, περισσότεροι από 760.000 Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους από τις εβραϊκές δυνάμεις, ενώ περίπου 400 χωριά καταστράφηκαν.