Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, απέκλεισε σήμερα την πιθανότητα να "παγώσει" ξανά ο εποικισμός στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη "ακόμη και για τρεις ώρες". "Είμαστε έτοιμοι για άμεσες συνομιλίες χωρίς εκ των προτέρων όρους. Αλλά δεν θα υπάρξει νέο μορατόριουμ στην Ιερουσαλήμ ή στην Ιουδαία-Σαμάρεια (Δυτική Όχθη). Ούτε για τρεις μήνες, ούτε για τρεις ημέρες, ούτε ακόμη και για τρεις ώρες", προειδοποίησε.

Ο Λίμπερμαν, που είναι ηγέτης του δεξιού εθνικιστικού κόμματος Ισραέλ Μπεϊτένου, έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια δεξίωσης προς τιμή του διπλωματικού σώματος στην Ιερουσαλήμ, με την ευκαιρία του εορτασμού της 63ης επετείου από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

"Όταν η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε μονομερώς το μορατόριουμ πριν από ένα χρόνο, ο Αμπάς (σ.σ. ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής) και οι Παλαιστίνιοι το απέρριψαν. Και τώρα πιέζουν για ένα μορατόριουμ το οποίο είχαν απορρίψει", πρόσθεσε.

"Οι Παλαιστίνιοι έχασαν εννέα μήνες και μόνο τον τελευταίο μήνα (του μορατόριουμ) ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις. Για μένα τουλάχιστον, είναι σαφές ότι ψάχνουν μόνο για ένα πρόσχημα για να αποφύγουν συνομιλίες σε βάθος που θα οδηγούσαν σε μια συνολική λύση", υποστήριξε ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2010, όταν έληξε το δεκάμηνο μορατόριουμ στην ανοικοδόμηση κατοικιών εποίκων στη Δυτική Όχθη που είχε κηρύξει η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου κατόπιν πιέσεων των ΗΠΑ. Ο Νετανιάχου αρνήθηκε στη συνέχεια να παρατείνει το "πάγωμα" του εποικισμού.

Ο Αμπάς από την πλευρά του ζητά να κηρυχθεί νέο μορατόριουμ, τόσο για τη Δυτική Όχθη όσο και για την Ανατολική Ιερουσαλήμ, προτού ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.