Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα βεβαίωσε σήμερα, περίπου ένα επταήμερο αφότου έγινε γνωστός ο θάνατος του ιδρυτή της Αλ Κάϊντα, ότι «σημειώνεται πρόοδος» όσον αφορά τη ροή πληροφοριών, που αφορούν τον Οσάμα μπιν Λάντεν, με προέλευση το Πακιστάν.
«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με το Πακιστάν, για να έχουμε την πρόσβαση σε κάθε πληροφορία, που μπορεί να συνεισφέρει στον κοινό αγώνα της συνεργασίας μας στον τομέα πρόληψης της τρομοκρατίας" (...) "νομίζουμε ότι σημειώνεται πρόοδος, αισιοδοξούμε", τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ. "Σημειώνουμε πρόοδο σε ό,τι αφορά τη ροή και το μοίρασμα (σε ΗΠΑ, Πακιστάν) των πληροφοριών».

Ο ίδιος δεν θέλησε, σήμερα, να υπεισέλθει στο θέμα των τριών συζύγων του μπιν Λάντεν, που οι πακιστανικές αρχές κρατούν, για τις οποίες η Ουάσινγκτον προχθές Κυριακή εκδήλωσε δημόσια το ενδιαφέρον της, να ανακριθούν αυτές και από τους Αμερικανούς.

Το Πακιστάν απάντησε σχετικώς ότι, «δεν παρέλαβε ακόμα το επίσημο αμερικανικό αίτημα», διατύπωση η οποία σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές «φανερώνει μία μεγάλη ένταση στις σχέσεις των δύο παραδοσιακών συμμάχων».