Μπορεί η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία να τηρείται σε γενικές γραμμές – κατά δήλωση τόσο του Κιέβου όσο και των αυτονομιστών- ωστόσο η σύρραξη έχει μεταφερθεί σε λεκτικό και πολιτικό επίπεδο. Ρωσία και ΗΠΑ, βασικοί «παίχτες» της σκακιέρας, ανταλλάσσουν μεταξύ τους «πυρά» και απειλές.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Κρεμλίνο επιλέγει να παίξει ένα από τα βασικά του «χαρτιά» σε αυτή την πολιτική διαμάχη, το στρατιωτικό. Ο εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σήμερα διαμήνυσε πως η χώρα έχει δικαίωμα επί της αρχής να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στην πρόσφατα προστηθείσα χερσόνησο της Κριμαίας.

«Δεν ξέρω εάν υπάρχουν πυρηνικά όπλα εκεί τώρα. Δεν ξέρω εάν υπάρχουν σχέδια, αλλά, επί της αρχής, η Ρωσία μπορεί να το κάνει», δήλωσε ο Μιχαήλ Ουλιανόφσκ, επικεφαλής της υπηρεσίας ελέγχου των εξοπλισμών του ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Η εν λόγω τοποθέτηση έρχεται σε συνέχεια της ανακοίνωσης πως η χώρα θα αποχωρήσει οριστικά από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Στρατιωτικές Δυνάμεις στην Ευρώπη, η οποία είχε υπογραφεί το 1990 αμέσως μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και την κατάρρευση της ΕΣΣΔ

Στόχος της Συνθήκης την οποία είχαν εγκρίνει τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ καθώς οι χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας ήταν η διατήρηση των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών στον ευρωπαϊκό χώρο σε συγκεκριμένα επίπεδα ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ξαφνικών επιθέσεων καθώς και μεγάλων στρατιωτικών επιχειρήσεων. 

Καταγγελίες από τις ΗΠΑ

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ συνεχίζουν και αυτές τη σκληρή στάση. Δια της υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ – η οποία έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην ανατροπή του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς- κατήγγειλε τη Μόσχα, ότι προσπαθεί να επιβάλει την «κυριαρχία του τρόμου» στα γειτονικά της εδάφη. 

Καταθέτοντας χθες στη Γερουσία, η Νούλαντ επεσήμανε χαρακτηριστικά: 

«Μολονότι η Ουκρανία οικοδομεί ένα ειρηνικό, δημοκρατικό και ανεξάρτητο κράτος στο 93% του εδάφους της, η Κριμαία και η ανατολική Ουκρανία βρίσκονται υπό το κράτος του τρόμου».

Στο στόχαστρο της Νούλαντ μπήκε επίσης και η κατάσταση στην Κριμαία. Έκανε λόγο για «παράνομη κατοχή και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ενώ κατήγγειλε για ακόμη μία φορά, ρωσικό «δάκτυλο» πίσω από τον εμφύλιο στην ανατολική Ουκρανία.

«Η σύγκρουση αυτή είναι κατασκευασμένη, ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο. Τροφοδοτείται με ρωσικά άρματα και βαρύ οπλισμό, χρηματοδοτείται από τους Ρώσους φορολογούμενους, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 6.000 Ουκρανούς αλλά επίσης και σε εκατοντάδες νέους Ρώσους που στάλθηκαν εκεί από το Κρεμλίνο για να πολεμήσουν και να πεθάνουν, σε έναν πόλεμο που η κυβέρνησή τους τον διαψεύδει» είπε χαρακτηριστικά. 

Δεν θα βρεθεί στη Μόσχα για την παρέλαση της νίκης η Μέρκελ

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αρνήθηκε την πρόσκληση του ομολόγου της Βλαντιμίρ Πούτιν να παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό των 70 ετών από τη νίκη των Συμμάχων επί της ναζιστικής Γερμανίας που θα πραγματοποιηθεί στην Μόσχα στις 9 Μαΐου. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Zeit, ο λόγος είναι οι εντάσεις στην ανατολική Ουκρανία, ωστόσο η Μέρκελ εμφανίστηκε θετική στο να βρεθεί στη ρωσική πρωτεύουσα στις 10 Μαΐου και να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη μαζί με τον κ. Πούτιν.