Μπορεί οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία να έχουν ξεκινήσει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο επισήμως... κήρυξη πολέμου δεν υπήρξε.

Αυτήν ακριβώς την άδεια επιδιώκει να αποσπάσει από το αμερικανικό Κογκέρσο ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι που πιέζει τους κοινοβουλευτικούς να δώσουν και τυπικά το «πράσινο» φως στον Μπαράκ Ομπάμα ώστε να διεξάγει πόλεμο ενάντια στους τζιχαντιστές που σπέρνουν τον τρόμο στη Μέση Ανατολή.

«Η πρόταση που υποβάλαμε (στο Κογκρέσο) δίνει στον πρόεδρο ξεκάθαρη εντολή να διεξάγει ένοπλη σύγκρουση εναντίον του ΙΚ και των προσώπων ή των δυνάμεων που συνδέονται με αυτό», δήλωσε ο Κέρι σε ομιλία του στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων έχοντας στο πλευρό του τον νέο υπουργό Άμυνας Άστον Κάρτερ και του αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατού στρατηγού Μάρτιν Ντέμσεϊ.

«Ο πρόεδρος διαθέτει ήδη την καταστατική εξουσία να δράσει εναντίον του ΙΚ, όμως η επίσημη και ξεκάθαρη έκφραση της υποστήριξής σας θα διέλυε κάθε αμφιβολία για το γεγονός ότι οι Αμερικάνοι είναι ενωμένοι σε αυτή την προσπάθεια», είπε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι «η κυβέρνηση κρίνει χρήσιμο να δεσμεύσει τις αμερικανικές δυνάμεις σε χερσαίες μακροπρόθεσμες επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ».

Αναλύοντας την πρόταση του Μπαράκ Ομπάμα, επεσήμανε ότι «δεν περιλαμβάνει κανέναν γεωγραφικό περιορισμό» ως προς το που θα διεξαχθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.

«Ακόμη κι αν αυτή τη στιγμή δεν προβλέπουμε να διεξάγουμε επιχειρήσεις εναντίον στόχων σε άλλες χώρες εκτός του Ιράκ και της Συρίας» είπε ακόμα.

Το εν λόγω κείμενο υπέβαλε στο Κογκέρσο στις 11 Φεβρουαρίου ο Ομπάμα με το οποίο ζητεί να λάβει επίσημη άδεια να κηρύξει πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους για τρία χρόνια και χωρίς τη διεξαγωγή μακροπρόθεσμων χερσαίων επιχειρήσεων.

Παρόλα αυτά ο Αμερικανός πρόεδρος δεν περίμενε το πράσινο φως από το Κογκρέσο για να ξεκινήσει τον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών. Αμερικανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν από τις 8 Αυγούστου θέσεις του ΙΚ στο Ιράκ και από τις 23 Σεπτεμβρίου στη Συρία. Σχεδόν 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες ήδη υποστηρίζουν τις ιρακινές δυνάμεις.

Η τελευταία επίσημη κήρυξη πολέμου χρονολογείται από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως έκτοτε το Κογκρέσο έχει δώσει την άδεια για τη χρήση βίας πολλές φορές, κυρίως στον Λίβανο το 1983 και στο Ιράκ το 1991.