Έναν πρωτότυπο τρόπο βρήκαν οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας (GCHQ) – διαβόητες για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο των υποκλοπών μαζί με την NSA- για να εξηγήσουν τους τρόπου σύλληψης των τρομοκρατών.

Πέντε βήματα με τις μεθόδους της εργασίας των αναλυτών της υπηρεσίας παρουσιάζονται στον οδηγό με τίτλο «πώς ένας αναλυτής πιάνει έναν τρομοκράτη» και το σενάριο κυριολεκτικά παραπέμπει σε... ταινία κατασκοπείας.

Ένας πράκτορας της MI6, συναντάει μία πηγή, που είναι γνωστό πως είναι μέλος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η οποία γνωστοποιεί ότι μεταβίβασε σε έναν άγνωστο έναν φάκελο που περιέχει ένα κείμενο στην αραβική γλώσσα και το μήνυμα που περιέχει προβλέπει «ένα μακελειό στο Λονδίνο».

Αυτή η πηγή μπορεί απλά να πει ότι ο άγνωστος μιλάει αγγλικά και αραβικά, ότι διαθέτει ένα «συνηθισμένο τηλέφωνο» και «μία ταμπλέτα τελευταίας τεχνολογίας».

Ξεκινά λοιπόν μια εργασία που βασίζεται «σε αποσπασματικές πληροφορίες» που χρησιμοποιούνται προκειμένου να «τεκμηριωθούν θεωρίες και να διεξαχθούν περίπλοκες έρευνες (τα αποτελέσματα) των οποίων θα αντιπαραβληθούν με τα δεδομένα της GCHQ».