current views are: 7

12 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση11:23

Τον Πούτιν κατηγορεί η κόρη του Νεμτσόφ – Έρευνα ζητεί το Ευρωκοινοβούλιο

Τον ρώσο πρόεδρο κατηγορεί η κόρη του Μπόρις Νεμτσόφ για τη δολοφονία του πατέρας της στις 27 Φεβρουαρίου.

Δημοσίευση 11:23’
αρθρο-newpost

Τον ρώσο πρόεδρο κατηγορεί η κόρη του Μπόρις Νεμτσόφ για τη δολοφονία του πατέρας της στις 27 Φεβρουαρίου.

Τον ρώσο πρόεδρο κατηγορεί η κόρη του Μπόρις Νεμτσόφ για τη δολοφονία του πατέρας της στις 27 Φεβρουαρίου. Την ίδια ώρα, το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί τη διεξαγωγή ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας για τον θάνατο του πρώην αντιπροέδρου της ρωσικής αντιπολίτευσης.

Μιλώντας στο BBC, η Ζάνα Νέμτσοβα επανέλαβε τους ισχυρισμούς στελεχών της ρωσικής αντιπολίτευσης περί καθαρά πολιτικής δολοφονίας.

«Ήταν ο πλέον προβεβλημένος επικριτής του Πούτιν. Ήταν ο πιο δυναμικός ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Ρωσία», τόνισε.

«Μετά τον θάνατό του, η αντιπολίτευση είναι αποκεφαλισμένη και παντού κυριαρχεί ο φόβος», πρόσθεσε η κ. Νέμτσοβα και επεσήμανε: 

Πλέον δεν έχουν κάποια τόσο ισχυρή προσωπικότητα με τέτοια γνώση και εμπειρία στην αντιπαράθεση με τους αξιωματούχους του καθεστώτος.

Να σημειωθεί πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επισήμως καταδικάσει τη δολοφονία και δεσμευθεί να ανακαλύψει τους αυτουργούς της.

Παράλληλα, ένας από τους βασικούς υπόπτους που «ομολόγησε» τη συμμετοχή του στον φόνο, κατήγγειλε ότι βασανίστηκε σκληρά, δεμένος και με μία σακούλα στο κεφάλι του επί δύο ημέρες.

Ο Μπόρις Νεμτσόφ, πρώην αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης το 1997-1998, δέχθηκε τέσσερις σφαίρες, ενώ περπατούσε με την ουκρανή σύντροφό του κοντά στο Κρεμλίνο, στο κέντρο της Μόσχας.

Σύμφωνα με ρώσους ερευνητές, η δολοφονία του πρώην αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης είχε «σχεδιαστεί προσεκτικά». 

Τη δολοφονία του καταδίκασαν αμέσως πολλοί ξένοι ηγέτες και πολιτικοί, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο Πέτρο Ποροσένκο, η Άνγκελα Μέρκελ και πολλοί άλλοι. 

Ανεξάρτητη διεθνή έρευνα ζητεί το Ευρωκοινοβούλιο

Τη διεξαγωγή ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας για τη δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του.

Αυτή είναι η «πλέον σοβαρή πολιτική δολοφονία στην πρόσφατη ρωσική ιστορία», υπογράμμισαν οι ευρωβουλευτές, προειδοποιώντας ότι η προπαγάνδα που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο μετατρέπει τη Ρωσία σε «ένα κράτος καταστολής, ρητορικής μίσους και φόβου».

Οι ευρωβουλευτές αποτίουν φόρο τιμής στον Μπόρις Νέμτσοφ ο οποίος «αφιέρωσε τη ζωή του σε μια πιο δημοκρατική, ευημερούσα, ανοικτή Ρωσία και στη δημιουργία στενών δεσμών μεταξύ της Ρωσίας και των γειτόνων και εταίρων της».

Επιπλέον, εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι ορισμένοι βουλευτές και διπλωμάτες που επιθυμούσαν να παραστούν στην κηδεία του Μπόρις Νέμτσοφ δεν μπόρεσαν να το κάνουν καθώς τους απαγορεύθηκε η είσοδος στη Ρωσία.

Η Ρωσία «πορεύεται σε έναν δρόμο που είναι αντίθετος προς μια λειτουργούσα δημοκρατία» υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές, και καλούν τις ρωσικές αρχές «να σταματήσουν κάθε πίεση, δράση καταστολής και πράξη εκφοβισμού εις βάρος ηγετών της αντιπολίτευσης, εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης» και να απελευθερώσουν τους πολιτικούς κρατούμενους όπως η ουκρανή βουλευτής Νάντια Savchenko και ο Εσθονός αστυνομικός Eston Kohver.


σχετικα αρθρα