Κομψότατοι, όλο χρώμα και υψηλής αισθητικής τοιχογραφίες τάφοι, είναι τα αρχαιολογικά αριστουργήματα που έφεραν στο φως αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο, σε συνεργασία με αμερικανούς επιστήμονες, όπως ανακοίνωσε το Αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων, την περασμένη Τρίτη.

Στην κοιλάδα του Λούξορ, εκεί που οι αρχαίοι Αιγύπτιοι συναντούσαν την αιωνιότητα τους, σε έναν πολιτισμό δομημένο πάνω στο θάνατο και την επομένη ζωή, βρεθήκαν οι τάφοι σε σχήμα «Τ».  

Ο ένας τάφος, ανήκει στον Σα-Μουτ, έναν άνθρωπο που πιθανότατα έζησε στη 18η δυναστεία του Νέου Βασιλείου, ή μεταξύ 1543 π.Χ. και 1292 π.Χ. Ο Σα-Μουτ και η σύζυγός του, Τα-Καχίτ, απεικονίζονται στις όμορφες και πολύχρωμες παραστάσεις στους τοίχους του τάφου, υπέρκομψοι και ντυμένοι με γούστο και αισθητική. Εξίσου υψηλής τέχνης είναι και οι ζωγραφιές που τους απεικονίζουν. Ο τάφος έχει επίσης μια αίθουσα και ημιτελείς πλάγιους θαλάμους.

Ο άλλος τάφος βρίσκεται ανατολικά τάφου που αποκαλύφθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα. Οι δύο τάφοι είναι πιθανό να προέρχονται από την ίδια χρονική περίοδο και να μοιράζονται την ίδια είσοδο.

Ο πρώτος τάφος ανήκει σε έναν άνδρα που ονομάζεται Αμχενοτέπ, γνωστός και ως Ρίμπιου, που ανήκει σε υψηλή τάξη, ως ιερέας του θεού Άμμωνα.

Όσο για το δεύτερο τάφο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι έχει συληθεί, γεγονός που κατέστρεψε μέρος της τοιχογραφίας και των κτερισμάτων που βρέθηκαν μέσα του.

Πόσο όμως μαγικό παραμένει, ανθρώπινα πλάσματα που έζησαν πριν χιλιάδες χρόνια να εμφανίζονται και πάλι απ το σκοτάδι στο φως, έχοντας να πουν ιστορίες ζωής από κόσμους παλιούς…