Μνήμες από το παρελθόν ζωντάνεψαν σήμερα στην Αυστρία, καθώς συμπληρώνονται 77 χρόνια από την μαύρη εκείνη ημέρα του 1938 όταν και η χώρα γινόταν επαρχεία της Ναζιστικής Γερμανίας του Αδόλφου Χίτλερ.

Ήταν το περίφημο «Άντσλους»(Anschluss), η ημέρα που η χώρα έπαυε για τα επόμενα έξι χρόνια να είναι ανεξάρτητη και η στιγμή που η ανθρωπότητα έμπαινε στην τελική ευθεία για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο...

Στις 5:30 τα ξημερώματα της 12ης Μαρτίου του 1938, θα ολοκληρωνόταν το σχέδιο αποσταθεροποίησης που είχαν εκπονήσει ο Χίτλερ και οι επιτελείς του αρκετούς μήνες πριν. Πιέσεις, ταραχές, αποτυχημένες απόπειρες πραξικοπήματος από αυστριακούς ναζί που στηριζόταν από το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα της Γερμανίας (NSDAP) και ωμοί εκβιασμοί από το Βερολίνο, θα έφερναν την Αυστρία στα όρια της κατάρρευσης. Και όμως... μέχρι την τελευταία στιγμή ο Κουρτ Φον Σούσνινγκ, ο φασιστικών αποχρώσεων καγκελάριος θα επέμενε μέχρι την τελευταία στιγμή στην ανεξαρτησία της χώρας, κάτι που ο Χίτλερ δεν ήταν σε καμία περίπτωση διατεθειμένος να το επιτρέψει.

Κάπως έτσι, και μετά την παραίτηση του Σούσνινγκ, τα στρατεύματα της Wehrmacht θα περνούσαν τα σύνορα της Αυστρίας. Η γενέτειρα του Χίτλερ θα επέστρεφε στο γερμανικό Ράιχ, όπως θα κραύγαζε τρεις ημέρες αργότερα ο ίδιος στη διαβόητη ομιλία του στην Πλατεία των Ηρώων στη Βιέννη.

Η χρονική περίοδος ανάμεσα στο 1933 –το οποίο υπήρξε προάγγελος της καταστροφής του 1938– και στη χρονιά της προσάρτησης, παραμένει για την Αυστρία ένα πολύ δύσκολο κεφάλαιο της πολιτικής της, αλλά και της διαχείρισης της σύγχρονης ιστορίας της, και ανάλογα με τη σκοπιά του παρατηρητή της, η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται ως «αυστροφασισμός» ή «αντίσταση στο ναζισμό με χροιά εσωτερικού αυταρχισμού».

Σε δηλώσεις του για τη μαύρη αυτή επέτειο, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν εξέφρασε την πεποίθηση πως μόνο με κοινωνική ειρήνη, «για την οποία συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε χωρίς όρους», μπορεί να καταπολεμηθεί ο ολοκληρωτισμός και να διασφαλιστεί η Δημοκρατία.

Όπως τόνισε, η 12η Μαρτίου δίνει την ευκαιρία υπενθύμισης ότι δυστυχία και απελπισία αποτελούν εύφορο έδαφος για εθνικισμούς, φανατισμούς και εξτρεμισμούς, αλλά και ότι το μοναδικό δίδαγμα από αυτή τη χειρότερη περίοδο της αυστριακής ιστορίας, που σημαδεύτηκε από τον όλεθρο του πολέμου και τη μαζική εξόντωση, βρίσκεται στην ισχυροποίηση της αλληλεγγύης των ανθρώπων στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Βέρνερ Φάιμαν, «τη δεκαετία του 1930 οι κερδοσκόποι προκάλεσαν μια δημοσιονομική και οικονομική κρίση, οι οποίες οδήγησαν τη χώρα και τον υπόλοιπο κόσμο στον απολυταρχισμό και στα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ιστορία της Ανθρωπότητας».

«Σε μια παρόμοια δύσκολη κατάσταση σήμερα, είναι άλλος ο δρόμος που ακολουθήσαμε, στηριζόμενοι για τη λύση της κρίσης στο κοινό εγχείρημα ειρήνης που ακούει στο όνομα Ευρώπη και που παρ' όλες τις δυσχέρειες αποτελεί τη μοναδική απάντηση και το μοναδικό δίδαγμα από αυτή, τη δική μας ιστορία», πρόσθεσε.