ΟΑΣΕ: Τηρείται παρά τις αψιμαχίες η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία

ΟΑΣΕ: Τηρείται παρά τις αψιμαχίες η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία

Τηρείται σε γενικές γραμμές η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία αν και παραμένει εύθραυστη, αναφέρει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Σε ανακοίνωση του ο αναπληρωτής επικεφαλής του ΟΑΣΕ κάνει λόγο για σποραδικές ανταλλαγές πυρών, και σημείωσε πως υπάρχουν δύο θερμά σημεία: Το χωριό Σιροκίν, περίπου δέκα χιλιόμετρα από το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, και η περιοχή γύρω από τα συντρίμμια του αεροδρομίου του Ντονέτσκ που πέρασε στον έλεγχο των ανταρτών τον Ιανουάριο έπειτα από πολλούς μήνες μαχών.

«Το θετικό είναι ότι η πλειονότητα των μαχών διεξάγεται με ελαφρά όπλα ή μικρού διαμετρήματος και υπάρχουν ενδείξεις ότι τα βαρέα όπλα έχουν απομακρυνθεί και δεν χρησιμοποιούνται συχνά», είπε ο ίδιος από το Κίεβο.

Ταυτόχρονα προχώρησε στην καταγγελία ότι οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ εμποδίζονται και από τις δύο πλευρές να επαληθεύσουν εάν όντως απομακρύνεται ο βαρύς οπλισμός από τις γραμμές του μετώπου. 

«Η σχετική σταθερότητα είναι προς το παρόν επισφαλής», κατέληξε ο Χαγκ υπογραμμίζοντας ότι τα όπλα μπορούν γρήγορα να αναπτυχθούν στις προηγούμενες θέσεις τους.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο