Εκστρατεία για τον εντοπισμό... «μάγων» έχουν εξαπολύσει οι αρχές στην Τανζανία εδώ και δύο μήνες, έπειτα από τους ακρωτηριασμούς ανθρώπων που πάσχουν από αλφισμό, τα μέλη των οποίων θεωρούνται πολύτιμα στη χώρα για τις τελετές μαύρης μαγείας.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, συνολικά 225 μη αναγνωρισμένοι «θεραπευτές» και υποτιθέμενοι μάντεις σε διάφορες περιοχές της χώρας. Από αυτούς, οι 97 έχουν ήδη παραπεφθεί στη δικαιοσύνη.

«Ορισμένοι από τους συλληφθέντες είχαν στην κατοχή τους αντικείμενα όπως δέρμα σαύρας και λιονταριού, δόντια φακόχοιρου, αυγά στρουθοκαμήλου, ουρές πιθήκων ή γαϊδουριών και πόδια πουλιών», είπε ο εκπρόσωπος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αστυνομική επιχείρηση έρχεται έπειτα από τις επιθέσεις εναντίον ανθρώπων που πάσχουν από αλφισμό, καθώς τους αποδίδονται «μαγικές» ιδιότητες.

Στα τέλη Δεκεμβρίου ένα κοριτσάκι 4 ετών που έπασχε από αλφισμό απήχθη και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κανένα ίχνος της. Στα μέσα Φεβρουαρίου άγνωστοι άρπαξαν ένα αγοράκι 18 μηνών, το ακρωτηριασμένο σώμα του οποίου βρέθηκε λίγες ημέρες αργότερα. Στις αρχές Μαρτίου, ένοπλοι άνδρες επιτέθηκαν σε ένα σπίτι και έκοψαν το χέρι ενός 6χρονου παιδιού.

Τα άκρα των πασχόντων από αλφισμό χρησιμοποιούνται σε τελετές μαύρης μαγείας ή ως φυλαχτά και πωλούνται έναντι περίπου 600 δολαρίων στους «μάγους» και τους «θεραπευτές».

Εκστρατεία κατά της «μαγείας»

Η μαγεία στην Τανζανία είναι απαγορευμένη και ο πρόεδρος της χώρας δεσμεύτηκε ότι θα λάβει «όλα τα μέτρα για να προστατεύσει τους αλμπίνους».

Η αστυνομία έκανε έκκληση «στους θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες αλλά και τους δημοσιογράφους να προσχωρήσουν στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης» του κόσμου κατά των δεισιδαιμονιών. «Πολλοί από τους συμπολίτες μας πιστεύουν ακόμη στη μαγεία, γεγονός που πυροδοτεί αυτού του είδους την εγκληματικότητα αλλά και τους φόνους ηλικιωμένων ανθρώπων», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ο αλφισμός, ή λευκοπάθεια, οφείλεται στην πλήρη απουσία χρωστικής στο δέρμα, την τριχοφυία και την ίριδα των ματιών και οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες. Στη Δύση η ασθένεια πλήττει 1 στους 20.000 ανθρώπους αλλά στην Τανζανία το ποσοστό εμφάνισής της είναι κατά πολύ υψηλότερο καθώς προσβάλλει 1 σε κάθε 1.400 ανθρώπους.