Ακριβώς 650 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, από την 12 η Μαρτίου του 1365, ημέρα που ο Αρχιδούκας της Αυστρίας, Ρούντολφ ο Τέταρτος, υπέγραψε το έγγραφο ίδρυσης του Πανεπιστημίου της Βιέννης, του αρχαιότερου σήμερα γερμανόφωνου πανεπιστημίου και ενός από τα αρχαιότερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στον κόσμο. 

Τέσσερις μήνες αργότερα, στις 27 Ιουλίου του 1365 ο ιδρυτής του,  Ρούντολφ ο Τέταρτος -στον οποίο οφείλεται και η αποπεράτωση του καθεδρικού ναού του Αγίου Στεφάνου στο κέντρο της Βιέννης- άφησε την τελευταία του πνοή στο Μιλάνο, σε ηλικία μόνον 36 χρόνων.

Με αφορμή τα γενέθλιά του πανεπιστημίου στον κόσμο, θα διεξανχθούν μέσα στο 2015, περισσότερες από100 εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις, διασκέψεις, συνέδρια, συναυλίες.

Σήμερα, στις 12 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή εορτασμού της επετείου των γενεθλίων του Πανεπιστημίου της Βιέννης, παρουσία της αυστριακής πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, με επικεφαλής τον ομοσπονδιακό πρόεδρο, Χάιντς Φίσερ, πολλών ακαδημαϊκών προσωπικοτήτων και επιστημόνων από την Αυστρία και το εξωτερικό.

Σε παγκόσμια κλίμακα το μήνυμα των εορτασμών στάλθηκε ήδη από την 1 η Ιανουαρίου, με  την παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης, από το βιεννέζικο Μέγαρο Φίλων της Μουσικής, δώρο του Έλληνα μαικήνα των Τεχνών Νικόλαου Δούμπα. Με την απευθείας μετάδοσή της ανά τον κόσμο, εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατών είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους χώρους του Πανεπιστημίου στους οποίους χόρευαν μέλη του μπαλέτου της Κρατικής Όπερας της αυστριακής πρωτεύουσας.

Οι φοιτητές που σπούδασαν τις πρώτες δεκαετίες από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Βιέννης ήταν μεταξύ 14 και 16 χρόνων, φορούσαν ενιαία στολή που θύμιζε εκείνη ρωμαιοκαθολικών κληρικών ενώ σύμφωνα με ιστορικές πηγές, η διδασκαλία γινόταν στη λατινική γλώσσα. 

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι οι φοιτητές με τους καθηγητές είχαν φιλική σχέση καθώς μέχρι τότε δεν υπήρχε ο τύπος του ακαδημαϊκά «αποστασιοποιημένου» καθηγητή, που πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του 18 ου αιώνα.

Στους σημαντικότερους «σταθμούς» στα 650 χρόνια ζωής του Πανεπιστημίου Βιέννης συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η καθιέρωση της γερμανικής, αντί της λατινικής, ως γλώσσα διδασκαλίας το 1783, η ίδρυση, το 1784, της φημισμένης, μέχρι σήμερα, Ιατρικής Σχολής του και η απόδοση δικαιώματος σπουδών στις γυναίκες, από το 1897 και μετά.

Από το 1385 που χρονολογείται το πρώτο κτίριο του, το Πανεπιστήμιο Βιέννης στεγαζόταν στην «Πόστγκασε» (Οδό Ταχυδρομείου)  όπου και υπάρχουν έως σήμερα κάποια τμήματα σχολών του - από την οποία μεταστεγάστηκε οριστικά το 1827 στα σημερινά κεντρικά κτίρια του στο λεγόμενο «Ρινγκ», τη λεωφόρο στην οποία βρίσκονται πολλά από τα ιστορικά αξιοθέατα της πόλης ,από το επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο της Βουλής, το γοτθικού ρυθμού δημαρχείο, μέχρι την Κρατική Όπερα.

«Μαύρα χρόνια», υπήρξαν για το Πανεπιστήμιο Βιέννης εκείνα, από την προσάρτηση της Αυστρίας στο γερμανοναζιστικό Τρίτο Ράιχ στις 12 Μαρτίου 1938, μέχρι την απελευθέρωση, το Μάιο του 1945, στη διάρκεια των οποίων πάνω από το 45 % του διδακτικού προσωπικού και μεγάλος αριθμός των φοιτητών του, είχαν διωχθεί, εκτοπιστεί ή και θανατωθεί.

Δεκάδες κάτοχοι του Βραβείου Νόμπελ έχουν φοιτήσει και αποπερατώσει τις σπουδές τους στο Πανεπιστήμιο Βιέννης στη διάρκεια του 20 ου αιώνα,  με πρώτο τον Ρόμπερτ Μπάρανι (1914) και τη βράβευσή του με το Νόμπελ Ιατρικής και να φτάνει μέχρι τις ημέρες μας

Σήμερα, στις 15 Σχολές του Πανεπιστημίου Βιέννης, που με τα τμήματά τους είναι κατανεμημένες στα συνολικά 75 κτίρια του στην πόλη, προσφέροντας 180 διαφορετικούς κλάδους σπουδών, είναι εγγεγραμμένοι συνολικά 92.000 φοιτητές, πολλοί από αυτούς από διάφορα μέρη του κόσμου, ενώ σε 9.500 ανέρχεται ο αριθμός των συνεργατών του, από τους οποίους οι 7.000 είναι επιστήμονες.