Η Κύπρος δεν θα έχει τελικά ανάγκη το σύνολο των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ που περιλαμβάνει το σχέδιο διάσωσης, διότι η οικονομία της ανακάπτει ταχύτερα από το προβλεπόμενο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

«Τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλύτερα, αν και δεν μπορούμε να πούμε ότι πηγαίνουν καλά», δήλωσε ο κύπριος υπουργός Οικονομικών λίγες ημέρες πριν από την δεύτερη επέτειο της κρίσης που συγκλόνισε το νησί το 2013.

«Η οικονομία ανακάμπτει. Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε ύφεση, αλλά κάθε τρίμηνο υπάρχει βελτίωση», είπε προβλέποντας ότι εντός του 2015 θα υπάρξει επιστροφή σε μία «πολύ χαμηλή ανάπτυξη».

Στο χείλος της χρεοκοπίας εξαιτίας της ευρείας έκθεσης των τραπεζών της στο ελληνικό χρέος, η Κύπρος δέχθηκε τη νύκτα της 15ης προς 16η Μαρτίου 2013 πρόταση για σχέδιο διάσωσης ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπό τον όρο εφαρμογής δρακόντειων μέτρων λιτότητας και κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων, ένα πρωτοφανές μέτρο που προκάλεσε σοκ στη χώρα.

Προς το παρόν, η Κύπρος έχει λάβει «λίγο περισσότερα από έξι δισεκατομμύρια ευρώ» από την τρόικα, δήλωσε ο Χάρης Γεωργιάδης.