Την αποστολή στο Λονδίνο δικαστή για να ανακρίνει τον ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, κατά του οποίου έχουν κατατεθεί δύο μηνύσεις για βιασμό, ανακοίνωσε η εισαγγελία της Σουηδίας.

«Η εισαγγελέας Μαριάν Νι έστειλε σήμερα αίτημα προς τους συνηγόρους του Τζούλιαν Ασάνζ με το ερώτημα εάν αποδέχονται η διαδικασία της ανάκρισης και της λήψης γενετικού υλικού για αναλύσεις να διεξαχθεί στο Λονδίνο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ βρίσκεται στην πρεσβεία του Ισημερινού από τον Ιούνιο 2012, για να αποφύγει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης το οποίο θα ενεργοποιήσει η Βρετανία εάν βγάλει το πόδι του από το κτίριο.

Στην υπόθεση αυτή που χρονολογείται από το 2010, ο Τζούλιαν Ασνάζ αρνείται τις κατηγορίες των δύο σουηδών γυναικών για βιασμό και δηλώνει ότι φοβάται ότι η Σουηδία θα τον εκδώσει στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για τον ρόλο του στη διαρροή και ανάρτηση στην ιστοσελίδα WikiLeaks 250.000 αμερικανικών απορρήτων διπλωματικών τηλεγραφημάτων και 500.000 διαβαθμισμένων στρατιωτικών εκθέσεων.

«Είναι κάτι που ζητούμε εδώ και τέσσερα χρόνια. Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε για να αθωωθεί», δήλωσε ο συνήγορός του Περ Σάμουελσον στην εφημερίδα Aftonbladet.