Διαφωνία επικράτησε ανάμεσα στις κυβερνήσεις τις Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το εάν θα παραταθεί η ισχύς των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι οποίες λήγουν τον Ιούλιο.

Ανώτατος αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters εμφανίστηκε απαισιόδοξος. «Ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα θα το δούμε στο Συμβούλιο, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει ομοφωνία για την επέκταση όλων των κυρώσεων που λήγουν τον Ιούλιο» είπε χαρακτηριστικά.

Η πλειοψηφία των χωρών θα υποστηρίξει ότι η συζήτηση για την ανανέωση των οικονομικών κυρώσεων θα πρέπει να περιμένει μέχρι τον Ιούλιο, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Σημειώνεται πως για την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα συζητηθεί το θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο δήλωσε πως το ενδεχόμενο παράτασης ή και νέων κυρώσεων δεν θα βοηθούσε στην τήρηση της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μίροσλαβ Λάιτσακ δήλωσε ότι η άποψη που επικρατεί στους κόλπους της ΕΕ είναι ότι οι κυρώσεις πρέπει να συνεχίζουν να επιβάλλονται με την τρέχουσα μορφή τους προς το παρόν.