Με προσωπικό ασφαλείας λειτούργησε σήμερα ο δημόσιος τομέας στην Πορτογαλία καθώς προκηρύχθηκε 24ωρη απεργία των συνδικάτων που αντιδρούν στις πολιτικές λιτότητας που επιβάλει η κυβέρνηση του Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Νοσοκομεία, σχολεία, κέντρα κοινωνικής ασφάλισης και δικαστήρια λειτούργησαν στο ρελαντί. Στις προσόψεις πολλών σχολίων είχαν τοποθετηθεί πινακίδες που ανέφεραν «κλειστό λόγω απεργίας». «35ωρο για όλους, αυξήσεις μισθών, όχι στις απολύσεις!» έγραφε σύνθημα σε ένα από τα πανό που αναρτήθηκαν στα κάγκελα νοσοκομείων.

«Η υπομονή των δημοσίων υπαλλήλων έχει εξαντληθεί, αυτή είναι μια κραυγή ανταρσίας, δεν αντέχουν άλλες θυσίες», σημείωσε η Άνα Αβόιλα, συντονίστρια του κοινού μετώπου συνδικάτων του δημόσιου τομέα, η οποία έκανε λόγο περί μιας «ισχυρής συμμετοχής στην απεργία, που κυμαίνεται από το 80 ως το 100%».

Η απεργία κηρύχθηκε από κοινού και από τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων, το CGTP, το οποίο πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα, και το UGT, το οποίο πρόσκειται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας στα κέντρα δημόσιας υγείας, τα δημόσια νοσοκομεία και τα σχολεία, οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, η αύξηση των ωρών εργασίας από τις 35 στις 40 είναι ορισμένοι από τους λόγους που προκαλούν τη δυσφορία στην Πορτογαλία.

Από την έναρξη του προγράμματος λιτότητας στην Πορτογαλία, πάνω από 71.000 θέσεις εργασίας έχουν καταργηθεί στον δημόσιο τομέα, οι εργαζόμενοι στον οποίο είναι πλέον 655.600, έχουν δηλαδή μειωθεί κατά σχεδόν 10%.