Η πόρτα της ΕΕ θα παραμένει πάντα ανοιχτή για την Ισλανδία, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν, σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να αποσύρει την αίτηση ένταξης στην κοινότητα.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής, επεσήμανε πως «είναι «δικαίωμα της Ισλανδίας να λάβει μια ελεύθερη και κυρίαρχη απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσει τη σχέση της με την ΕΕ» και πρόσθεσε πως «η χώρα παραμένει σημαντικός εταίρος της ΕΕ». 

Υπενθυμίζεται ότι το Ρέικαβικ ανακοίνωσε χθες ότι αποσύρει την αίτηση του για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δύο χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κεντροδεξιά η οποία είχε δεσμευτεί προ των εκλογών ότι θα έβαζε τέλος στη διαδικασία, που ξεκίνησε το 2009.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, ο Γκούναρ Μπράγκι Σβέινσον, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ενημέρωσε για την απόφαση αυτή τη Λετονία, τη χώρα που προεδρεύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το τρέχον εξάμηνο. Η Λετονία με τη σειρά της ενημέρωσε για το θέμα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η απόφαση αυτή της Ισλανδίας δεν αποτελεί πισωγύρισμα για την ΕΕ.

Η πολιτική διεύρυνσης που ακολουθεί εξ αρχής η ΕΕ ήταν «μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της», σχολίασε η εκπρόσωπος της Κομισιον.

«Η δύναμη έλξης της ΕΕ μετράει σε όλη την ήπειρο και σε όλο τον κόσμο», επεσήμανε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ Μαραγαρίτης Σχοινάς.