Καθώς οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας κατάφεραν και εδραίωσαν τις θέσεις στα μέτωπα του πολέμου στη χώρα, όλο και περισσότερες αντάρτικες δυνάμεις της αντιπολίτευσης αυτομολούν για να ενταχθούν στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων.

Η ταξιαρχία Ελεύθερου Συριακού Στρατού Λιγουάα Χατεέν, της πρώτης ένοπλης οργάνωσης της συριακής αντιπολίτευσης που δημιουργήθηκε το 2011 έπειτα από την εξέγερση στη χώρα, εντάχθηκε σήμερα στην Εθνοφυλακή που μάχεται στο πλευρό του καθεστώτος Άσαντ.

Μέχρι πρότινος οι αντάρτες μάχονταν τις κυβερνητικές δυνάμεις στα νότια της Δαμασκού, ενώ μέσα στην εβδομάδα είχε αυτομολήσει και η Ταξιαρχία Αλ Ανφάλ.

Οι δυνάμεις του προέδρου της Συρίας, συνεπικουρούμενες και από παλαιστινιακές φιλικές της οργανώσεις, έχει σημειώσει αρκετές στρατιωτικές επιτυχίες κατά των ανταρτών γύρω από τη Δαμασκό το τελευταίο διάστημα.

Πέραν του εμφυλίου πολέμου μεταξύ του στρατού και των αντάρτικων ομάδων που πρόσκεινται στην κοσμική και τη μετριοπαθή ισλαμική αντιπολίτευση, σε εξέλιξη βρίσκεται μία παράλληλη μάχη με τους τζιχαντιστές μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου αλ Νούστρα, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλες περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας.