«Πιστεύω ότι η θητεία μου θα είναι σχετικά σύντομη, τέσσερα με πέντε χρόνια. Έχω αυτή την μικρή, ακαθόριστη διαίσθηση», δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος. 

Σε συνέντευξή του στο μεξικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Televisa, δυο χρόνια μετά την εκλογή του από το Κονκλάβιο, ο αργεντινός παπάς τόνισε:

Ένα από τα πράγματα που μου λείπουν, σε σχέση με πριν εκλεγώ ποντίφικας, είναι ότι δεν μπορώ να κυκλοφορώ ελεύθερα, να πάω να φάω σε μια πιτσαρία. 

Παράλληλα, αποκάλυψε πως «δεν του αρέσει να ταξιδεύει». Μια υποχρέωση την οποία θεωρεί και την μεγαλύτερη θυσία που επιβάλλεται από τον ρόλο του.

«Δεν μου αρέσει να ταξιδεύω, όπως πριν γίνω πάπας δεν μου άρεσε να έρχομαι στην Ρώμη», εξήγησε ο Χόρχε Μάριο Βεργκόλιο στην μεξικανική τηλεόραση.

Ο Φραγκίσκος δεν θεωρεί ότι πρέπει να τεθεί κάποιο όριο ηλικίας για τον κάθε πάπα, αλλά εκτιμά, συγχρόνως, ότι η απόφαση του προκατόχου του, του Βενέδικτου Ιστ΄, να παραιτηθεί και να γίνει «επίτιμος πάπας» ήταν μια θαρραλέα πράξη.

Σύμφωνα με τον Πάπα «η Εκκλησία πρέπει να προστατεύει και να συνοδεύει».

Ο λατινοαμερικάνος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας χαρακτήρισε εξάλλου «ηρωική» την απόφαση της δημάρχου της Λαμπεντούζα, Τζούζι Νικολίνι, να φιλοξενήσει στο νησί πολύ μεγάλο αριθμό μεταναστών.

Επέμεινε, ακόμη, στο ότι η Καθολική Εκκλησία, ιδίως ο υψηλόβαθμος κλήρος της Ρώμης και του Βατικανού, πρέπει να αναπτύξουν στενότερο διάλογο και συνεργασία με τους λαϊκούς.

Ο Φραγκίσκος παράλληλα έκανε γνωστό ότι πρόκειται να προκηρυχθεί «έκτακτο Άγιο Έτος των καθολικών», με τεράστια προσέλευση προσκυνητών στην Αιώνια Πόλη. Πρόκειται για έτος αφιερωμένο στην άφεση των αμαρτιών, στην μετάνοια των πιστών και στην συμφιλίωση.