Ένα σκοτεινό ιστορικό κεφάλαιο φαίνεται πως κλείνει στην Αυστρία έπειτα και από τον θάνατο του τελευταίου ναζί εγκληματία πολέμου με καταγωγή από τη χώρα, η οποία συμμετείχε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως επαρχία του γερμανικού Ράιχ. 

Πρόκειται για τον 91χρονο Γιόχαν Χούμελ, μέλος των διαβόητων SS και πρώην δεσμοφύλακα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Παρότι ο θάνατος του επήλθε στις αρχές Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε μόλις σήμερα, και έτσι κλείνει ο φάκελος των ευρισκόμενων στη ζωή και κατοικούντων στη χώρα τελευταίων εγκληματιών του πολέμου.

Ο Χούμελ υπηρέτησε στο κολαστήριο του Άουσβιτς από το Νοέμβριο του 1942 μέχρι τα τέλη του 1944 διάστημα όπου θανατώθηκαν εκεί εκατοντάδες χιλιάδες κρατούμενοι του.

Διατηρώντας χαμηλό προφίλ παρέμεινε ανενόχλητος από τη δικαιοσύνη για πολλές δεκαετίες, μέχρι τις αρχές του 2012 όταν και μετά από καταγγελία ιδιώτη κινήθηκαν οι νομικές διαδικασίες εναντίον του. Ο ίδιος ανακρίθηκε, ωστόσο απαλλάχθηκε όταν δόθηκε ιατρική γνωμάτευση έπειτα από την επιδείνωση της υγείας του. 

Η υπόθεση του Χούμελ ήταν η πιο μακρόχρονη δικαστική διαδικασία των τελευταίων χρόνων εναντίον ενός κατηγορούμενου για ναζιστικά εγκλήματα πολέμου, η οποία μάλιστα βρισκόταν λίγο πριν την ολοκλήρωσή της, με ογκώδη μάλιστα δικογραφία.

Λαϊκά δικαστήρια

Την πρώτη δεκαετία μετά το τέλος του Παγκοσμίου Πολέμου, στην Αυστρία είχαν ασκηθεί χιλιάδες διώξεις κατά ναζιστών εγκληματιών πολέμου στο πλαίσιο των τότε «Λαικών δικαστηρίων». Είχαν καταδικαστεί τότε 13.000 άτομα, σε 43 από αυτά είχε επιβληθεί η θανατική ποινή που σε 30 περιπτώσεις εκτελέστηκε.

Έπειτα από την αποχώρηση από την Αυστρία των στρατευμάτων των τεσσάρων συμμαχικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, Γαλλία και Βρετανία) την απονομή δικαιοσύνης ανέλαβαν κανονικά ορκωτά δικαστήρια.

Στη δεκαετία του 1960 ερευνήθηκαν 51 περιπτώσεις προσώπων που ενέχονταν σε εγκλήματα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς και από αυτούς οι τέσσερις είχαν προσαχθεί σε δίκη το 1972 στην οποία τελικά αθωώθηκαν. Η τελευταία προσαγωγή σε δίκη υπήρξε το 1975 και αφορούσε έναν δεσμοφύλακα του στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν, ο οποίος επίσης αθωώθηκε.