Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι απέφυγε να απαντήσει για το αν τελικά θα επιτευχθεί μια συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

"Δεν μπορώ να σας πω αν θα μπορέσουμε ή όχι να επιτύχουμε μια συμφωνία, αν είμαστε κοντά", δήλωσε σήμερα ο Κέρι σε συνέντευξη Τύπου στο θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ της Ερυθράς Θάλασσας, όπου συμμετείχε σε μια αιγυπτιακή διάσκεψη κορυφής για τις επενδύσεις. 

Όπως είπε ο Κέρι «ο σκοπός αυτών των διαπραγματεύσεων δεν είναι να επιτευχθεί μια οποιαδήποτε συμφωνία, είναι να επιτευχθεί η σωστή συμφωνία». 

Οι ΗΠΑ και πέντε άλλες μεγάλες δυνάμεις --Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Κίνα και Ρωσία-- θα επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν από αύριο Κυριακή στη Λωζάννη της Ελβετίας. Ελπίζουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία- πλαίσιο ως το τέλος του μήνα.

Οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν στη συνέχεια να διαπραγματευθούν ως τις 30 Ιουνίου μια τελική συμφωνία που θα περιορίσει τις πιο ευαίσθητες πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν για τουλάχιστον 10 χρόνια. Σε αντάλλαγμα θα τερματισθούν σταδιακά οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ισλαμική Δημοκρατία.