Τις δυνάμεις τους ένωσαν το Ισλαμικό Κράτος με την Μπόκο Χαράμ και επίσημα διά του εκπροσώπου του αυτοαποκαλούμενου «χαλίφη», Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντατί.

Η Μπόκο Χαράμ, που πολεμά εδώ και έξι χρόνια για τη δημιουργία ισλαμιστικού κράτους στη Βόρεια Νιγηρία, δήλωσε πίστη στο «Ισλαμικό Κράτος» την περασμένη εβδομάδα. 

«Ο χαλίφης μας, ο Αλλάχ να τον έχει καλά, αποδέχθηκε τον όρκο πίστης των αδελφών μας της Μπόκο Χαράμ και έτσι συγχαίρουμε τους μουσουλμάνους και τα αδέλφια μας, τους τζιχαντιστές από τη Βόρεια Αφρική», είπε ο εκπρόσωπος του ISIS Αμπού Μοχάμαντ αλ Αντνανί. 

Και οι δύο οργανώσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό έντονη πίεση, με το ISIS να χάνει τον έλεγχο της ιρακινής πόλης Τικρίτ και την Μπόκο Χαράμ να αντιμετωπίζει ενισχυμένο μέτωπο επαγγελματιών στρατιωτών από πολλές αφρικανικές χώρες. 

«Δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή κάποια ένδειξη ότι το ISIS θα προσπαθήσει να εντάξει την Μπόκο Χαράμ στο δικό του χαλιφάτο, ούτε καν ότι θα δώσει προτεραιότητα σε τρομοκρατική συμμαχία μαζί τους», είπε αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. «Ομως, και οι δύο ομάδες ωφελούνται αν κάνουν τον κόσμο να νομίσει ότι οι δύο πιο φονικές τρομοκρατικές οργανώσεις στην Ιστορία συνεργάζονται πιο στενά απ’ όσο πραγματικά συνεργάζονται».