Η ημιαυτόνομη ιρακινή Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν ανακοίνωσε σήμερα πως έχει αποδείξεις ότι το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποίησε αέριο χλωρίου ως χημικό όπλο εναντίον των δυνάμεων των κούρδων πεσμεργκά.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας της κουρδικής περιφέρειας αναφέρει σε δήλωσή του πως από εργαστηριακή ανάλυση δειγμάτων εδάφους και ρουχισμού από μια επίθεση καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο που πραγματοποίησε το Ισλαμικό Κράτος στο βόρειο Ιράκ, διαπιστώθηκε πως "τα δείγματα περιείχαν επίπεδα χλωρίου που δείχνουν πως η ουσία χρησιμοποιήθηκε σε μορφή όπλου".

Το χλώριο είναι ένας απαγορευμένος ασφυξιογόνος παράγοντας, η χρήση του οποίου ως χημικού όπλου χρονολογείται από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχει απαγορευθεί από τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα του 1997. Η κατηγορία που διατυπώνουν οι Κούρδοι δεν είναι δυνατό να επαληθευθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Η επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε στις 23 Ιανουαρίου σε αυτοκινητόδρομο ανάμεσα στη Μοσούλη και τα συριακά σύνορα όπου οι δυνμάμεις των πεσμεργκά ετοίμαζαν την άμυνά τους έπειτα από μια διήμερη επίθεση, αναφέρεται στη δήλωση, στην οποία προστίθεται εξάλλου πως η ανάλυση των δειγμάτων πραγματοποιήθηκε από εργαστήριο πιστοποιημένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή στο Κουρδικό Συμβούλιο Ασφαλείας δήλωσε πως οι πεσμεργκά είχαν εκτοξεύσει μια ρουκέτα εναντίον του αυτοκινήτου που μετέφερε τη βόμβα και το οποίο εξερράγη πριν φθάσει στο στόχο του με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν θύματα από το επεισόδιο.