Τη ζωή σε 14 ανθρώπους στοίχισαν βόμβες, που εξερράγησαν έξω από δύο εκκλησίες στη Λαχόρη του Πακιστάν, ενώ τραυμάτισαν τουλάχιστον 80, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Κυριακής.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως οι γρήγορες ενέργειες ενός φρουρού ασφαλείας απέτρεψαν το θάνατο πολύ περισσότερων ανθρώπων.

Μια οργάνωση που έχει αποσχισθεί από τους πακιστανούς Ταλιμπάν ανέλαβε την ευθύνη για τη διπλή επίθεση. Πρόκειται για τη φράξια Τζαμαάτ-ουλ-Άχραρ.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν με διαφορά μερικών λεπτών η μία από την άλλη σε ένα προάστιο της ανατολικής Λαχόρης στο οποίο κατοικούν κυρίως χριστιανοί. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως φαίνεται ότι είχαν στόχο δύο εκκλησίες, μία καθολική και μία προτεσταντική, που βρίσκονται πολύ κοντά η μία στην άλλη.

Μετά τις εκρήξεις, οργισμένοι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν και λιντσάρισαν δύο υπόπτους, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο πάπας Φραγκίσκος είπε εκτός κειμένου κατά την παραδοσιακή κυριακάτικη ομιλία του προς το συγκεντρωμένο πλήθος στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό πως αισθάνεται "μεγάλο πόνο" για τις βομβιστικές επιθέσεις.

"Είναι χριστιανικές εκκλησίες. Οι χριστιανοί διώκονται, οι αδελφοί μας χύνουν το αίμα τους απλώς επειδή είναι χριστιανοί", δήλωσε ο ποντίφικας.

ΥΠΕΞ: Αποτροπιασμός για τις επιθέσεις

Αποτροπιασμό για τις δύο πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση με αφορμή τη διπλή βομβιστική επίθεση.

«Καταδικάζουμε κάθε παρόμοια ενέργεια που προσβάλλει αναίτια και βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα και παραβιάζει τις ελευθερίες κάθε θρησκευτικής μειονοτικής ομάδας, για τις οποίες υφίσταται η αδήριτη ανάγκη προστασίας τους.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς των θυμάτων, στη χριστιανική κοινότητα του Πακιστάν και στον πακιστανικό λαό και κυβέρνηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.