Σεισμός μεγέθους 5,2 βαθμών προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον εννέα ανθρώπων στη νοτιο-ανατολική Ισπανία, προκαλώντας την κατάρρευση πολλών κτιρίων στην πόλη Λόρκα και πανικό στους κατοίκους που βγήκαν έντρομοι στους δρόμους. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο απολογισμός από το σεισμό είναι οκτώ και όχι δέκα νεκροί όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Μεταξύ των νεκρών είναι μία έγκυος και ένα μικρό αγόρι, ενώ περίπου 130 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 45 σοβαρά και τρεις πολύ σοβαρά.

Οι κάτοικοι της πόλης πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους, ενώ τα συνεργεία διάσωσης συνέχιζαν να απομακρύνουν ανθρώπους από τα κτίρια που έχουν πληγεί.

«Οι άνθρωποι είναι στους δρόμους. Ορίζουμε χώρους όπου μπορούν να περάσουν τη νύκτα. Ζητήσαμε από τα εμπορικά κέντρα να προσφέρουν νερό, τρόφιμα και σκεπάσματα», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Λόρκα Φρανθίσκο Χοδάρ.

Συνολικά 10.000 άνθρωποι , σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στην πόλη, με πληθυσμό 92.700 κατοίκους.

Από το σεισμό που ακολούθησε κατέρρευσαν πολλά κτίρια και το καμπαναριό μίας εκκλησίας. Οι περισσότερες ζημιές καταγράφηκαν στις παλαιότερες συνοικίες, όπου τα κτίρια είναι λιγότερο σταθερά. Από τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν καταπλακώθηκαν αυτοκίνητα και οι δρόμοι γέμισαν με συντρίμμια. Ρωγμές προκλήθηκαν σε πεζοδρόμια και τοίχους κτιρίων. Ένα γηροκομείο, το δημαρχείο της πόλης και ένα νοσοκομείο εκκενώθηκαν.

Σημεία διανομής τροφίμων δημιουργήθηκαν σε πάρκα και στρατιώτες έστησαν ένα προσωρινό καταυλισμό με σκηνές για 3.000 ανθρώπους.

Η σφοδρότητα του σεισμού συνδέεται με το ότι είχε μικρό εστιακό βάθος, δήλωσε ο σεισμολόγος Εμίλιο Καρένο.Ο σεισμός, έγινε αισθητός μέχρι τη Μαδρίτη, που βρίσκεται σε απόσταση 350 χιλιομέτρων βορειο-δυτικά της πληγείσας περιοχής. Σημειώθηκε την Τετάρτη, στις 18.47 τοπική ώρα (19.47 ώρα Ελλάδος). Είχε προηγηθεί ασθενέστερη δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών. Δεκάδες μετασεισμοί καταγράφηκαν στη διάρκεια της νύχτας, αλλά δεν προκάλεσαν σημαντικές ζημιές, μετέδωσε το Εθνικό Ραδιόφωνο της Ισπανίας.

Πρόκειται για τον φονικότερο σεισμό από το 1956.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο έδωσε εντολή για την αποστολή 200 στρατιωτικών που θα συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αρωγής

Ο διευθυντής του ισπανικού σεισμολογικού ινστιτούτου Εμίλιο Καρρένο δήλωσε ότι η περιοχή της Μούρθια στις ακτές της Μεσογείου είναι μία από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Ιβηρικής Χερσονήσου. «Είναι φυσιολογικό να περιμένουμε σεισμούς τέτοιου μεγέθους στην περιοχή αυτή, αλλά πολύ ισχυρές δονήσεις δεν είναι συνήθεις», είπε.