«Βόμβες» εκτόξευσε ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για την Κριμαία, έναν χρόνο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Σε βιντεοσκοπημένο ντοκιμαντέρ, το οποίο προβλήθηκε στη ρωσική τηλεόραση (Rossiya 1) την Κυριακή, ο πρόεδρος της χώρας αποκάλυψε ότι η Μόσχα ήταν έτοιμη να προβάλει τις πυρηνικές της δυνάμεις προκειμένου να διασφαλίσει την προσάρτηση. 

«Φυσικά δεν έγινε αμέσως κατανοητό (ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις μετά την προσάρτηση της Κριμαίας). Επομένως, στα αρχικά στάδια έπρεπε να καθοδηγήσω τις ένοπλες δυνάμεις μας. Όχι μόνο να τις καθοδηγήσω, αλλά να τους δίνω απευθείας οδηγίες», είπε. Ερωτηθείς εάν ήταν έτοιμος να θέσει τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας σε κατάσταση συναγερμού, ο ρώσος πρόεδρος απάντησε: «Ήμασταν έτοιμοι να το κάνουμε».

«Ο στόχος μας δεν ήταν να πάρουμε την Κριμαία, προσαρτώντας την. Ο τελικός στόχος μας ήταν να επιτρέψουμε στους ανθρώπους να εκφράσουν το πώς θέλουν να ζήσουν» σχολίασε για το δημοψήφισμα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επεσήμανε το γεγονός ότι η Ρωσία είχε σώσει τη ζωή του πρώην προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, αφού βρισκόταν σε κίνδυνο αφότου «επαναστάτες» κατέλαβαν την εξουσία μετά από εβδομάδες διαδηλώσεων στους δρόμους του Κιέβου.

«Για εμάς έγινε σαφές και λάβαμε πληροφορίες ότι υπήρχαν σχέδια όχι μόνο για τη σύλληψή του, αλλά και για τη φυσική εξόντωσή του. Όπως είχε πει μία εξέχουσα ιστορική προσωπικότητα: ‘Κανένας άνθρωπος, κανένα πρόβλήμα“», δήλωσε ο Πούτιν αναφερόμενος στη φράση που είχε πει ο Ιωσήφ Στάλιν «Ο θάνατος είναι η λύση για όλα τα προβλήματα. Κανένας άνθρωπος, κανένα πρόβλημα».

Μεγάλες αντιδράσεις και διαδηλώσεις είχε προκαλέσει πέρυσι η απόφαση του Γιανούκοβιτς να απορρίψει μια εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση υπέρ των στενότερων δεσμών της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Αποτέλεσμα ήταν η ανατροπή του από την κυβέρνηση της χώρας, κάτι που οδήγησε τη Ρωσία να καταλάβει και να προσαρτήσει στα εδάφη της τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας, την περιοχή δηλαδή της Κριμαίας.

Ο ρώσος πρόεδρος έριξε «καρφιά» κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, υπογραμμίζοντας ότι το πραξικόπημα στην Ουκρανία σχεδιάστηκε από την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με το Russia Today, επισημαίνοντας ότι οι Αμερικανοί προσπάθησαν να κρυφτούν πίσω από τους Ευρωπαίους. «Βοήθησαν στην εκπαίδευση των εθνικιστών, των ενόπλων τμημάτων τους στη Δυτική Ουκρανία, την Πολωνία και σε κάποιο βαθμό στη Λιθουανία. Διευκόλυναν το πραξικόπημα» τόνισε χαρακτηριστικά.