current views are: 2

16 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση14:14

Νέες καταγγελίες για χρήση χημικών από το Ισλαμικό Κράτος

Το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε επιθέσεις χρησιμοποιώντας αέριο χλωρίου ως χημικό όπλο εναντίον των δυνάμεων των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά τρεις φορές στο βόρειο Ιράκ.

Δημοσίευση 14:14’
αρθρο-newpost

Το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε επιθέσεις χρησιμοποιώντας αέριο χλωρίου ως χημικό όπλο εναντίον των δυνάμεων των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά τρεις φορές στο βόρειο Ιράκ.

Το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε επιθέσεις χρησιμοποιώντας αέριο χλωρίου ως χημικό όπλο εναντίον των δυνάμεων των κούρδων μαχητών Πεσμεργκά τρεις φορές στο βόρειο Ιράκ.

Αυτό κατήγγειλε ανώτατος αξιωματικός του κουρδικού στρατού, σημειώνοντας ότι διαθέτει αποδείξεις.

Ο στρατηγός Αζίζ Ουάισι, που κατήγγειλε ότι οι στρατιώτες του εκτέθηκαν στη χημική ουσία, αποκάλυψε ότι οι τζιχαντιστές χρησιμοποίησαν αέριο χλωρίου στην επίθεση που πραγματοποίησαν το Δεκέμβριο εναντίον του Σίντζαρ και εναντίον άλλων δύο περιοχών τον Ιανουάριο που βρίσκονται δυτικά της Μοσούλης, περιλαμβανομένης μιας επίθεσης την 23η Ιανουαρίου.

Η πρώτη αναφορά για το ζήτημα έγινε το Σάββατο από την ημιαυτόνομη ιρακινή Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν. Το Συμβούλιο Ασφαλείας της κουρδικής περιφέρειας ανέφερε σε δήλωσή του πως από εργαστηριακή ανάλυση δειγμάτων εδάφους και ρουχισμού από μια επίθεση καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο που πραγματοποίησε το Ισλαμικό Κράτος στο βόρειο Ιράκ, διαπιστώθηκε πως «τα δείγματα περιείχαν επίπεδα χλωρίου που δείχνουν πως η ουσία χρησιμοποιήθηκε σε μορφή όπλου».

Το χλώριο είναι ένας απαγορευμένος ασφυξιογόνος παράγοντας, η χρήση του οποίου ως χημικού όπλου χρονολογείται από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχει απαγορευθεί από τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα του 1997.


σχετικα αρθρα