Συγκλονισμένη παρακολουθεί η κοινή γνώμη όλου του πλανήτη την καταστροφή που άφησε πίσω του ο κυκλώνας Παμ στη φτωχή νησιωτική χώρα του Ειρηνικού, Βανουάτου. Στους 24 μέχρι στιγμής οι νεκροί, περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της χώρας επηρεάστηκαν.

Την ανάγκη άμεσης βοήθειας προς τη χώρα του υπογράμμισε ο πρόεδρος του Βανουάτου Μπάλντγουιν Λόνσντέιλ, λέγοντας πως ο κυκλώνας «σάρωσε» όλη την ανάπτυξη που επετεύχθη στα νησιά τα τελευταία χρόνια και πρόσθεσε πως θα πρέπει να ανοικοδομηθούν όλα από την αρχή. 

Η βοήθεια στη χώρα έχει ήδη αρχίσει να φτάνει, ωστόσο ακόμα τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί και  είναι δύσκολο να γίνει πλήρης εκτίμηση των ζημιών. Ενδεικτικά οι επικοινωνίες με τα πιο απομακρυσμένα νησιά τις χώρας δεν έχουν αποκατασταθεί. 

Κατ' επέκταση είναι δύσκολο για τις αρχές να έχουν πλήρη εικόνα της καταστροφής, αλλά θεωρείται δεδομένο πως ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει τους 24.

«Υπάρχουν τουλάχιστον 24 επιβεβαιωμένα θάνατοι (...), 11 θύματα ζούσαν στο Τάφεα, 8 στο Εφάτε και πέντε στο Τάνα», γνωστοποίησε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Σε κάθε περίπτωση, οι υπηρεσίες παροχής βοήθειας ήδη κάνουν λόγο για μία από τις χειρότερες καταστροφές που έχουν ποτέ πλήξει την περιοχή: Περισσότεροι από 100.000 θεωρούνται ήδη άστεγοι, υποδομές, σχολεία και νοσοκομεία καταστράφηκαν. Η UNICEF παράλληλα εκτιμά πως τουλάχιστον 60.000 παιδιά στη χώρα βρίσκονται σε κίνδυνο. 

Τα νησιά Βανουάτου

Με πληθυσμό 267.000 άτομα που μοιράζεται σε 65 συνολικά νησιά, η χώρα θεωρείται σύμφωνα με τον ΟΗΕ μία από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη. 

Το ΑΕΠ της ανέρχεται στα 828 εκατ. δολάρια, και τα δύο τρίτα των κατοίκων της βγάζουν τα προς το ζην από την γεωργία. Αλιεία, τουρισμός και off shore χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες είναι οι άλλοι κύριοι τομείς της οικονομίας των νησιών Βανουάτου

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το 70% του πληθυσμού ζει σε απομακρυσμένα νησιά ή σε αστικές περιοχές με ελάχιστη πρόσβαση σε καθαρό νερό, συγκοινωνίες ή ηλεκτρικό ρεύμα.