Άρχισε σήμερα ο νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ της Κούβας και των ΗΠΑ στην Αβάνα, την ώρα η ξαφνική ένταση στις σχέσεις της Ουάσιγνκτον με τη Βενεζουέλα δημιουργεί τα πρώτα σύννεφα στις διαπραγματεύσεις. 

Μετά από τις συνομιλίες του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου σε Ουάσινγκτον και Αβάνα αντίστοιχα, σήμερα πραγματοποιείται συνάντηση της υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιας για θέματα δυτικού Ημισφαιρίου Ρομπέρτας Τζέικομπσον με την υπεύθυνη του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών για θέματα που αφορούν τις ΗΠΑ Χοσεφίνα Βιδάλ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, δεν αναμένονται κοινές δηλώσεις μετά τη διαβούλευση, γεγονός που δείχνει πως δεν αναμένονται σήμερα σημαντικές αποφάσεις. 

Σχολιάζοντας χθες το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών τη συνάντηση, τόνισε πως «οι δύο πλευρές βρίσκονται σε επαφή» μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν τον Φεβρουάριο στην Ουάσινγκτον.

«Η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και των άνοιγμα πρεσβειών είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών», πρόσθεσε στη λακωνική ανακοίνωσή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι συνομιλίες διεξάγονται στη σκιά της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας, έπειτα από την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να περιλάβει τη λατινοαμερικάνικη χώρα σε «αυτές που απειλούν την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών» καθώς και την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Καράκας

Η Κούβα έσπευσε να υπερασπιστεί τον στενό σύμμαχό της, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο (σ.σ. η Βενεζουέλα καλύπτει το 60% των αναγκών της Κούβας σε πετρέλαιο) χαρακτηρίζοντας τις κυρώσεις «αυθαίρετες και επιθετικές» και την απόφαση των ΗΠΑ «χωρίς βάση».