«Φωτιές» άναψαν στους συμμάχους των ΗΠΑ οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι περί ανάγκης διαπραγμάτευσης με τον πρόεδρο της Συριας Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Τελικά θα πρέπει να διαπραγματευτούμε« με τον Άσαντ προκειμένου να μπει ένα τέλος στον πόλεμο. «Αν είναι έτοιμος να ξεκινήσεις σοβαρές διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή της (ειρηνευτικής διαδιασίας) Γενεύης 1, φυσικά» είχε πει ο Κέρι, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να διευκρινίζει πως δεν υπάρχει αλλαγή στάσης των ΗΠΑ ως προς αυτό το ζήτημα

Όπως και να χει, τα όσα είπε ο αμερικανός ΥΠΕΞ εξόργισαν τόσο τη Γαλλία, όσο και τις σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου.

Σε δηλώσεις του ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς τόνισε πως οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με το συριακό καθεστώς θα ήταν «σκανδαλώδες δώρο» προς το Ισλαμικό Κράτος.

«Η λύση στη συριακή κρίση είναι η πολιτική μετάβαση με τη διατήρηση των θεσμών του καθεστώτος, όχι του Άσαντ», είπε ο Φαμπιούς και πρόσθεσε:

«Κάθε άλλη λύση που θα περιλάμβανε τον Μπασάρ αλ Άσαντ θα ήταν ένα απολύτως σκανδαλώδες, τεράστιο δώρο προς τους τρομοκράτες του Ντάες (σ.σ. το ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους στα αραβικά)».

Αντίδραση – έστω και με ανεπίσημο τρόπο υπήρξε από τη Σαουδική Αραβία, που εδώ και καιρό εξάλλου αφήνει αιχμές κατά των ΗΠΑ ότι δεν συμβάλουν καθοριστικά στην ανατροπή του Άσαντ.

Αναλυτές που διατηρούν δεσμούς με την σαουδαραβική μοναρχία και συντηρητικούς σουνίτες σαουδάραβες αξιωματούχους εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις δηλώσεις του Κέρι.

«Ο Μπασάρ (αλ Άσαντ) δεν έχει καμία νομιμοποίηση καθώς δολοφονεί τον λαό του και έχει εκτοπίσει 11 εκατ. ανθρώπους από τα σπίτια τους. Πώς μπορείτε να καθίσετε να μιλήσετε μαζί του και να τον κρατήσετε στην εξουσία; Για εμάς πρόκειται για ένα χοντρό αστείο», δήλωσε ο Αμπντουλαζίζ Αλ Σάγκερ, επικεφαλής του Κέντρο Ερευνών του Κόλπου.

«Το γεγονός ότι ο Άσαντ είναι ακόμη στην εικόνα είναι κάτι που ανεχθήκαμε και αποδεχτεί ως προσωρινή λύση. Αν ο κ. Κέρι μιλούσε για αυτό, την ενδιάμεση συμφωνία – ενός ή δυο ετών μέχρι η διαπραγμάτευση να καρποφορήσει – το αντιλαμβανόμαστε», ανέφερε ο Σάμι αλ Φάρατζ, ένας Κουβεϊτιανός σύμβουλος στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου.

«Αλλά αν αυτό σημαίνει ότι ο Άσαντ θα παραμείνει και μετά τις διαπραγματεύσεις, αυτό είναι απαράδεκτο» συμπλήρωσε.