ΗΠΑ και ΕΕ ετοιμάζονται να εντείνουν περισσότερο την πίεση προς τη Ρωσία, εάν η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία παραβιαστεί, την ώρα που στο πεδίο της μάχης σημειώθηκαν σήμερα νέες αψιμαχίες μεταξύ στρατού και αυτονομιστών.

Σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ με την ουκρανή ομόλογό του Ναταλία Γιαρέσκο, ο Τσακ Λιου άφησε να εννοηθεί πως η Ουάσινγκτον ενδέχεται να επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον Ρώσων αξιωματούχων.

Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις εναντίον ορισμένων Ουκρανών αυτονομιστών και μιας ρωσικής τράπεζας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ πιέζει τους Ευρωπαίους ηγέτες να δεσμευθούν αυτή την εβδομάδα ότι θα διατηρήσουν τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας έως ότου τεθεί σε πλήρη εφαρμογή μια εκεχειρία στην Ουκρανία.

Η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει την πίεση στη Ρωσία με κυρώσεις μέχρι η Ουκρανία να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο των συνόρων της, είπε ο Τουσκ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες και δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Αντιμετωπίζω με σκεπτικισμό την καλή θέληση των Ρώσων και είμαι πεπεισμένος ότι αυτό που χρειάζεται είναι να διατηρηθεί η πίεση» στο ίδιο επίπεδο, σημείωσε.

«Ελπίζω να έχουμε μια ξεκάθαρη πολιτική δέσμευση να τηρηθούν οι κυρώσεις μέχρι να εκπληρωθούν πλήρως (οι ειρηνευτικές συμφωνίες του) Μινσκ», σχολίασε από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ.

Στο μεταξύ, ένας στρατιώτης από την Ουκρανία σκοτώθηκε σε μάχες στα ανατολικά δήλωσε από το Κίεβο εκπρόσωπος του στρατού. 

Πρόκειται για την πρώτη απώλεια για τον ουκρανικό στρατό από την 11η Μαρτίου.

Πυρά βαρέων πολυβόλων και ελαφρών πυροβόλων σφυροκόπησαν μια συνοικία του Ντονέτσκ τη Δευτέρα, με τους αυτονομιστές αντάρτες να ισχυρίζονται ότι οι μάχες δεν έχουν σταματήσει παρά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας στις 12 Φεβρουαρίου.