Η γαλλική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της επιβολής απαγόρευσης στη χρησιμοποίηση υποσιτισμένων μοντέλων και στη νομιμοποίηση της ανορεξίας, παρά την αντίθεση των πρακτορείων μοντέλων.

Τα μέτρα αυτά αποτελούν αντικείμενο τροπολογιών που έχουν κατατεθεί σε νομοσχέδιο για την υγεία το οποίο συζητείται στο γαλλικό κοινοβούλιο. Χθες, η υπουργός Υγείας Μαρισόλ Τουρέν ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τις τροπολογίες. "Ναι, θα υποστηρίξω την πρωτοβουλία αυτή", δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτου BFMTV.

«Θεωρώ ότι, όταν είσαι μοντέλο, οφείλεις να διατρέφεσαι σωστά και να φροντίζεις την υγεία σου. Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα προς τις νέες γυναίκες, τα κορίτσια, που αντιμετωπίζουν τα μοντέλα αυτά ως πρότυπα αισθητικής», πρόσθεσε.

Οι πρώτες δύο τροπολογίες για το θέμα αυτό κατατέθηκαν από τον βουλευτή Ολιβιέ Βεράν, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, και έχουν ως στόχο την επιβολή απαγόρευσης στα πρακτορεία να χρησιμοποιούν μοντέλα που έχουν διαγνωσθεί σε κατάσταση υποσιτισμού. Ο βουλευτής προτείνει την τροποποίηση του κώδικα εργασίας ώστε να αναγκασθούν τα πρακτορεία να παρέχουν για κάθε μοντέλο ιατρικό πιστοποιητικό που θα αποδεικνύει ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος βρίσκεται πάνω από ένα προκαθορισμένο όριο. Η παραβίαση του κανόνα αυτού θα επισείει ποινή φυλάκισης έξι μηνών και πρόστιμο ύψους 75.000 ευρώ.

Το Εθνικό Συνδικάτο Πρακτορείων Μοντέλων (Synam), το οποίο εκπροσωπεί περί τα 40 πρακτορεία, εξέφρασε τη λύπη του για την τροπολογία αυτή «που φαίνεται ότι αγνοώντας το προηγούμενο νομοθετικό έργο (για το θέμα), προτείνει μία μοναδική γαλλο-γαλλική προσέγγιση του ζητήματος».

«Τα γαλλικά πρακτορεία βρίσκονται σε διαρκή ανταγωνισμό με τα ευρωπαϊκά πρακτορεία, κατά συνέπεια, μάι ευρωπαϊκή προσέγγιση είναι αναγκαία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Synam.

Ορισμένες χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Χιλή και το Ισραήλ έχουν ήδη θεσπίσει νομοθετικές ρυθμίσεις για το θέμα.

Η δεύτερη τροπολογία ποινικοποιεί τον εγκωμιασμό της υπερβολικής αδυναμίας και έχει ως στόχο την απαγόρευση των ιστοσελίδων που εξυμνούν την ανορεξία.