«Πολύ μικρή» πιθανότητα στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της χώρας στην ΕΕ δίνει ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Κάμερον έχει δεσμευτεί ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της Βρετανίας με την Ευρώπη σε ό,τι αφορά ζητήματα όπως το μεταναστευτικό και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει δημοψήφισμα το 2017 ελπίζοντας ότι θα αναχαιτίσει την αύξηση του ευρωσκεπτικιστικού αισθήματος που έχει ωθήσει κάποιους ψηφοφόρους των Συντηρητικών προς το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP).

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του UKIP Νάιτζελ Φάρατζ έχει δηλώσει ότι το κόμμα του θα συνεργαστεί με τον Κάμερον προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση σε περίπτωση που, όπως αναμένεται, δεν υπάρξει αυτοδυναμία. Αλλά ο Φάρατζ ξεκαθάρισε ότι το τίμημα για μία τέτοια συμφωνία θα είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος πριν από το τέλος του χρόνου.

Ωστόσο, σε συνέντευξή του στην εκπομπή του ITV «Good Morning Britain», ο Κάμερον φάνηκε να αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο.

«Όσο νωρίτερα γίνει η διαπραγμάτευση για την ΕΕ τόσο το καλύτερο, αλλά, ειλικρινά, οι πιθανότητες να συμβεί αυτό εντός του 2015, μετά τις εκλογές του Μαϊου, είναι εξαιρετικά μικρές», είπε και πρόσθεσε ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία συμφωνία πριν από τις εκλογές.