Οστά του Μιγκέλ δε Θερβάντες, του συγγραφέα του Δον Κιχώτη, βρέθηκαν στην κρύπτη εκκλησίας, που βρίσκεται στο κέντρο της Μαδρίτης, έναν χρόνο μετά την έναρξη των ανασκαφών.

Όπως ανακοίνωσε ο Φρανθίσκο Ετξεμπερία, διευθυντής της επιστημονικής ομάδας αρμόδιας για τις έρευνες:

Έπειτα από την ανάλυση κάθε πληροφορίας, είναι δυνατόν να θεωρήσουμε ότι ανάμεσα στα θραύσματα οστών που ανακαλύφθηκαν στο δάπεδο της κρύπτης της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας υπάρχουν ορισμένα που ανήκουν στον Μιγκέλ ντε Θερβάντες. 

«Δεν υπάρχει ταυτοποίηση γενετικά επιβεβαιωμένη» σε αυτό το στάδιο, δήλωσε από την πλευρά της η οστεοαρχαιολόγος Αλμουδένα Γκαρθία-Ρούμπιο.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι έχουμε ανάμεσα στα θραύσματα αυτά κάτι από τον Θερβάντες», δήλωσε ο Ετξεμπερία.

Στις αρχές του έτους, οι ιστορικοί, οι οποίοι αναζητούσαν τον τάφο του μεγαλύτερου συγγραφέα της Ισπανίας από τον Απρίλιο του 2014, βρήκαν υπολείμματα από ένα κομματιασμένο φέρετρο με τα αρχικά του Θερβάντες θαμμένο στο μοναστήρι, που είχε ζητήσει να ενταφιαστεί.

«Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε βρει τα λείψανα του Θερβάντες, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι αυτό είναι το φέρετρο του Θερβάντες. Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε βρει ένα πολύ κατεστραμμένο φέρετρο και μερικά θρυμματισμένα οστά σε μια γωνιά της κρύπτης», δήλωνε τότε ο δημοσιογράφους ο Φρανσίσκο Εξτεμπερία. 

Ωστόσο, οι έρευνες, τέσσερις αιώνες μετά τον θάνατο του συγγραφέα του Δον Κιχώτη, απέδειξαν ότι πρόκειται για τον συγγραφέα του Δον Κιχώτη.

Ο Μιγκέλ Ντε Θερβάντες Σααβέρδα γεννήθηκε το 1547 στην πόλη Αλκαλά δε Ενάρες, κοντά στη Μαδρίτη. 

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα έζησε σε μία συνοικία στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας, που έχει μετονομαστεί «Μπάριο δε λας Λέτρας» ή «Συνοικία των Γραμμάτων» προς τιμήν των διάσημων κατοίκων της: Θερβάντες, αλλά και Λόπε δε Βέγκα, και οι μεγάλοι λογοτέχνες του Χρυσού Αιώνα, Φρανθίσκο δε Κεβέδο και Λουίς δε Γκόνγκορα.

Ο Θερβάντες ενταφιάστηκε στη συνοικία αυτή, στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας, τον Απρίλιο του 1616. Η εκκλησία χαρακτηρίστηκε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Μαδρίτης το 1921.

Ωστόσο δεν ήταν γνωστός ο ακριβής τόπος ταφής του, επειδή τα οστά χάνονταν με την πάροδο των αιώνων και λόγω των εργασιών επέκτασης της εκκλησίας αυτής και του διπλανού μοναστηριού, οι προσόψεις των οποίων κατασκευάστηκαν από κόκκινα τούβλα.

Το πιο διάσημο έργο του είναι ο «Δον Κιχώτης», το οποίο εκδόθηκε σε δύο μέρη το 1605 και το 1615, είχε παγκόσμια απήχηση και θεωρείται πρόδρομος του σύγχρονου μυθιστορήματος.