Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης των κυρώσεων για να συμπεριλάβουν και το σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ. Δεκαεννιά οι νεκροί των χθεσινών συγκρούσεων. Η Ευρωπαϊκή Ενωση επέβαλε κυρώσεις σε 13 αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και ένας αδελφός του Ασαντ, σε ένα πρώτο βήμα για ν΄αναγκαστεί η Συρία να σταματήσει τη χρήση βίας εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

"Ο πρόεδρος Ασαντ δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τα ονόματα των σύρων αξιωματούχων στους οποίους επεβλήθησαν κυρώσεις, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι υπουργοί Εξωτερικών δε θα επανέλθουν στο θέμα αυτό", τόνισε η Αστον σε συνέντευξή της στο αυστριακό ραδιόφωνο που μεταδόθηκε σήμερα.

Το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και η απαγόρευση της θεώρησης των διαβατηρίων για τους 13 σύρους αξιωματούχους που αποφάσισε πρόσφατα η ΕΕ, αποτελούν μέρος ενός πακέτου κυρώσεων στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και ένα εμπάργκο όπλων στη Συρία, δεν αφορά τον πρόεδρο Ασαντ, όπως ζήτησε η Γαλλία.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποφάσισαν να μη συμπεριλάβουν προς το παρόν τον Ασαντ στη "μαύρη λίστα", ένδειξη ότι θέλουν να επιβάλουν σταδιακά κυρώσεις στη Συρία.

Συρία: 19 οι νεκροί των χθεσινών συγκρούσεων

Άρματα μάχης
έβαλαν εναντίον κατοικημένων περιοχών στις πόλεις Χάρρα και Χομς χθες, ενώ 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν συνολικά στη Συρία κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων καταστολής.

Η χθεσινή ήταν η αιματηρότερη ημέρα από την έναρξη του κινήματος, εκτός από τις ημέρες της Παρασκευής, οπότε οι συγκεντρώσεις για τη μεγάλη προσευχή χρησιμεύουν ως σημεία εκκίνησης μαζικών διαδηλώσεων.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας και της καταστολής είναι η πόλη Ντεράα, όπου οι κινητοποιήσεις άρχισαν στις 18 Μαρτίου.

Οι δυνάμεις ασφαλείας τρομοκρατούν τα αστικά κέντρα, δήλωσε ο Ναζάτι Ταγιάρα, ακτιβιστής από την πόλη Χομς, όπου τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη χθεσινή ημέρα από τα πυρά των αρμάτων μάχης και των μεμονωμένων ελεύθερων σκοπευτών, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Εθνικής Οργάνωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Συρία Αμαρ Κουράμπι, ενώ 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Χάρρα, όπου επίσης εισέβαλαν άρματα μάχης του συριακού στρατού.

Στον πόλη Χαλέπα, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία , οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν φοιτητική διαδήλωση στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου της πόλης, ενώ η μυστική αστυνομία απέκλεισε τον δρόμο που οδηγεί από το κέντρο της πόλης προς το πανεπιστήμιο.

Δεκάδες αντικαθεστωτικοί ακτιβιστές συνελήφθησαν χθες στις πόλεις Χομς και Μπανιάς. Χιλιάδες έχουν συλληφθεί και κακοποιηθεί τους δύο τελευταίους μήνες από τις δυνάμεις ασφαλείας.