current views are: 1

17 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση14:08

Αιχμές Νταβούτογλου προς ΗΠΑ: «Διαπραγμάτευση με Άσαντ όπως… χειραψία με Χίτλερ»

Σφοδρά πυρά κατά του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ εξαπέλυσε ο τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, αφού δεν δίστασε να τον παρομοιάσει με τον Χίτλερ.

Δημοσίευση 14:08’
αρθρο-newpost

Σφοδρά πυρά κατά του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ εξαπέλυσε ο τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, αφού δεν δίστασε να τον παρομοιάσει με τον Χίτλερ.

Σφοδρά πυρά κατά του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ εξαπέλυσε ο τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, αφού δεν δίστασε να τον παρομοιάσει με τον Χίτλερ, αφήνοντας εμμέσως, αιχμές κατά της Ουάσινγκτον.
   
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας υποστήριξε σήμερα ότι η διαπραγμάτευση με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ είναι σαν να σφίγγει κανείς το χέρι του Αδόλφου Χίτλερ. Κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) στην Άγκυρα, ο Νταβούτογλου τόνισε ότι οι φωνές εκείνες στη Δύση που λένε ότι υπάρχει ανάγκη να γίνει μια διαπραγμάτευση με τον Άσαντ «μας ωθούν να διερωτηθούμε για τις ανθρώπινες αξίες μας. Παρ’ όλες αυτές τις σφαγές, παρά τη χρήση χημικών όπλων που ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή, αν μολαταύτα σφίξεις το χέρι του Άσαντ, αυτή η χειραψία θα μείνει στην ιστορία».

Και πρόσθεσε: 

Δεν υπάρχει καμιά διαφορά ανάμεσα στο να σφίγγεις το χέρι με τον Άσαντ και το να σφίγγεις το χέρι του (Αδόλφου) Χίτλερ, του Σαντάμ (Χουσέιν), του (Ράντοβαν) Κάρατζιτς, του (Σλόμπονταν) Μιλόσεβιτς.

Η επισήμανση αυτή υπογραμμίζει τις διαφορές της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του σύρου ηγέτη.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι δήλωσε την Κυριακή ότι η Ουάσινγκτον τελικά θα χρειαστεί να διαπραγματευθεί με τον Άσαντ, αν και χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε πως ο αμερικανός ΥΠΕΞ δεν αναφερόταν στον ίδιο προσωπικά αλλά στο καθεστώς του και ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα διαπραγματευόταν ποτέ με τον σύρο πρόεδρο.

Τα όσα είπε ο αμερικανός ΥΠΕΞ εξόργισαν τόσο τη Γαλλία, όσο και τις σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου. Μία μέρα αργότερα ήρθε και η αντίδραση της Άγκυρας.

Οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει την αντιπολίτευση της Συρίας, αλλά το επίκεντρο της προσοχής τους έχει μεταφερθεί στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, αφότου οι τζιχαντιστές κατέλαβαν τεράστιες εκτάσεις της Συρίας και του Ιράκ, γεγονός το οποίο ερμηνεύθηκε ως μεγαλύτερη απειλή για τη διεθνή ασφάλεια.

Όμως το συριακό ζήτημα εξακολουθεί να προκαλεί τριβές, ακόμα και συμμάχων…


σχετικα αρθρα