Η πολιομυελίτιδα είναι μία ασθένεια που στη Δύση έχει σχεδόν εξαλειφθεί, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο στις φτωχές χώρες του πλανήτη, όπως το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, η Νιγηρία και η Συρία.

Ειδικά στο Πακιστάν θεωρείται η χώρα που σημειώνεται η μερίδα του λέοντος των κρουσμάτων της ασθένειας που είναι άκρως μολυσματική και προσβάλλει τα παιδιά ενώ συχνά οδηγεί σε παράλυση ή ακόμα και στον θάνατο.

Και όμως... παρότι υπάρχει εμβόλιο και οργανώνονται εκστρατείες εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων, πολλοί είναι αυτοί που στο Πακιστάν όχι μόνο αρνούνται κάθε βοήθεια, αλλά βλέπουν τους γιατρούς ως εχθρούς: Στα βορειοδυτικά της χώρας ένοπλοι σκότωσαν έναν αστυνομικό και δύο γυναίκες μέλη των υπηρεσιών υγείας που χορηγούσαν το εμβόλιο σε παιδιά στο ορεινό χωριό Σεχάμπαντ.

«Οι δύο γιατροί χορηγούσαν εμβόλια από το στόμα σε έναν καταυλισμό Αφγανών προσφύγων και τα περίχωρά του, όταν δύο ένοπλοι άνδρες άνοιξαν πυρ εναντίον τους, σκοτώνοντας μία εξ αυτών και τον αστυνομικό που τις συνόδευε», δήλωσε ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας Μουχάμαντ Ιτζάζ Χαν.

Η δεύτερη γιατρός υπέκυψε αργότερα στα τραύματά της, διευκρίνισε ο κ. Χαν. 

Συνολικά στο Πακιστάν 77 άτομα έχουν σκοτωθεί από το 2012 στα πλαίσια εκστρατειών εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας

Ομάδες των Ταλιμπάν και υπερσυντηρητικοί μουλάδες αντιτίθενται στον εμβολιασμό, τον οποίο θεωρούν συνωμοσία της Δύσης που έχει στόχο να στειρωθούν οι μουσουλμάνοι.

Η αύξηση των επιθέσεων εναντίον των γιατρών που συμμετέχουν στους εμβολιασμούς έχει στερήσει εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά από το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας και έχει συμβάλει στην αύξηση των κρουσμάτων στο Πακιστάν.

Το 2014 περισσότεροι από 300 άνθρωποι διαγνώστηκαν να έχουν προσβληθεί από την πολιομυελίτιδα στο Πακιστάν, αριθμός που αντιστοιχεί στο 85% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων παγκοσμίως.